Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ – Κινητοποίηση σήμερα στα δικαστήρια

12:04 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Δευ, 19/04/2020
Image: Πέντε οι μαθητές κρατούμενοι επί 4 μέρες στη ΓΑΔΑ – Κινητοποίηση σήμερα στα δικαστήρια

Πέντε είναι τελικά οι μαθητές που κρατούνται επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ σύμφωνα με την καταγγελία της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής

Οι μαθητές (ένας από 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο) κρατούνται χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους, ενώ οργανώνεται κινητοποίηση στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στα δικαστήρια.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης παρών είναι και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, που δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε το αυτονόητο, ότι τα 14χρονα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία, στους καθηγητές τους και στις οικογένειές τους. Αν βρίσκονται στα δικαστήρια, αυτό είνια ευθύνη της Πολιτείας. Είμαστε περήφανοι που στην πόλη μας, υπάρχουν παιδιά τα οποία αγωνίζονται, μαθαίνουν να είναι ελέυθεροι άνθρωποι, να μην σκύβουν το κεφάλι κι εμείς σαν Δήμος, θα τα στηρίξουμε, γιατί έχουμε διαλέξει, από πολύ νωρίς, να είμαστε με τουςς Αγιάννηδες και όχι με τους Ιαβέρηδες».

hxonews

Ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του δ.σ της ΟΛΜΕ δήλωσε ότι «η Ομοσπονδία πήρε απόφαση στήριξης αυτών των παιδιών. Καταγγέλλουμε για μία ακόμα φορά το όργιο τρομοκρατίας που εδώ και μέρες έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, πνίγοντας στα χημικά κάθε κινητοποίηση και συλλαμβάνοντας στο σωρό μαθητές που κινητοποιούνται. Δεν μπορεί 14 χρονα παιδιά να γίνονται στόχος τέτοιες τρομοκράτησης. Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε να πούμε ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο τα παιδιά να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και όχι να κάθονται σπίτι τους».Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σε ψήφισμά της καταγγέλλει «την επιχείρηση εκφοβισμού, το όργιο τρομοκρατίας και την απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις συλλήψεις μαθητών από το συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου» απαιτώντας να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες και να αφεθούν ελέυθεροι.

Από την πλευρά της, η Στέλλα Βαλαβάνη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Πειρφέρειας Αττικής τόνισε ότι «είμαστε εδώ για άλλη μια φορά να καταγγείλουμε την τρομοκρατία, την ωμή βία της κυβέρνησης. Μετά τους εισαγγελείς έξω από τα σχολέια, τους σωματικούς ελέγχους που έκαναν στους μαθητές, είχαμε τώρα τη σύλληψη των 5 μαθητών. Δηλώνουμε καθαρά ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι φοβάται τους μαθητές τη νέα γενιά. Απαιτούμε την απελευθέρωση των 5 μαθητών και δηλώνουμε κατηγορητματική ότι η τρομοκρατία δεν θα φοβίσει κανέναν γονιό, κανέναν εκπαιδευτικό, κανέναν μαθητή».

«Είμαι από το 23ο Γυμνάσιο, αντιπρόεδρος του 15μελους του σχολείου και ήρθα να στηρίξω τον συμμαθητή μου, που τον συνέλαβαν χωρίς λόγο και τον κρατάνε ακόμα από την Πέμπτη. Ήρθαμε να στηρίξουμε όλοι σαν μαθητές και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, μαζί με το ότι η τρομοκρατία στους μαθητές δεν θα περάσει. Τον κρατάνε 4 μέρες σε ένα δωμάτιο, χωρίς να μπορεί τους γονείς και τους φίλους του. Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο αυτό» δήλωσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπή των Μαθητών.

Οι καταγγελίες

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση στην ΓΑΔΑ από την προηγούμενη Πέμπτη, 5 μαθητών που συμμετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο . Οι 5 ανήλικοι μαθητές (ένας από 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, δύο από το ΕΠΑΛ Ιλίου, ένας από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο) κρατούνται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους!» αναφέρει η καταγγελία της ομοσπονδίας και συνεχίζει λέγοντας:

«Η σύλληψη τους εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο να τρομοκρατηθούν οι μαθητές που αγωνίζονται για μία καλύτερη εκπαίδευση, για μία καλύτερη ζωή !!!. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή των παιδιών μας σε αυριανούς υπάκουους σκλάβους που θα φοβούνται να ορθώσουν την φωνή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Με την ωμή καταστολή και την απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει “φίμωτρο” στους χιλιάδες μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές και να απαλλαγούν πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τους βαραίνουν! Δηλώνουμε απερίφραστα ότι εμείς οι γονείς θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματα τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο της δεν θα περάσει! Καλούμε όλους τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της Αττικής να καταγγείλουν την ωμή τρομοκρατία εις βάρος των παιδιών μας!!!

Όλοι αύριο Δευτέρα 19/10/2020 στις 11 πμ στην κινητοποίηση συμπαράστασης στους 5 μαθητές, στο κτήριο 9 των Δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Αθήνα, 18 Οκτώβρη 2020».

hxonews

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε αρχικά γνωστή η υπόθεση ενός 14χρονου μαθητή, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του σχολείου του, συνελήφθη, φορτώθηκε με κατηγορίες ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα και μέχρι τη Δευτέρα που αναμένεται να δικαστεί, παραμένει στη ΓΑΔΑ, έχοντας επαφή μόνο με τον δικηγόρο της οικογένειάς του. Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει “κακουργηματική” πρόθεση.

»Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων.Επίσης προσθέτει πως «ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας τον κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν».

hxonews

Ανακοίνωση στήριξης στον 14χρονο Βαγγέλη εξέδωσε και ο δήμος Χαλανδρίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών. Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.»

hxonews

Η υπόθεση προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις, με ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ:«Η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνεται και να παραπέμπεται μαθητής 14 ετών για κακουργήματα» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου τοιυ ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Ο Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και κρατείται από τότε στην Ασφάλεια. Τον συνέλαβαν ενώ έβγαινε από ένα μαγαζί εστίασης και χωρίς να μπορέσουν να βρουν τίποτα ενοχοποιητικό πάνω του.

Το “έγκλημα” του είναι ότι διεκδικεί ένα σχολείο με ασφάλεια. Με λιγότερους/ες μαθητές/τριες ανά τμήμα, με περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.

Αύριο Δευτέρα 19.10 και ώρα 11:00 π.μ. θα βρεθούμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων μαζί με τους συμμαθητές του, τους συλλόγους γονέων και τον Δήμο Χαλανδρίου.

Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν θα περάσει!»

«Το μεγαλύτερο έγκλημα του Βαγγέλη είναι ότι ονειρεύτηκε έναν άλλο κόσμο και πάλεψε για αυτόν.» σχολιάζει η Νεολαία του ΜέΡΑ25.

Ενώ το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη ενός 14χρονου μαθητή από το Χαλάνδρι, ο οποίος συμμετείχε στη μαθητική κινητοποίηση της Πέμπτης. Ο μαθητής κρατείται εδώ και τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ και αύριο θα περάσει αυτόφωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΝΕ:

«Η απαράδεκτη σύλληψη και 4ημερη κράτηση στη ΓΑΔΑ 14χρονου μαθητή που συμμετείχε την Πέμπτη 15 Οκτώβρη στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση, σαν να είναι κοινός εγκληματίας, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με ωμή καταστολή και απρόκλητη βία επιδιώκει να βάλει ”φίμωτρο” στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην υγεία και τη μόρφωση! Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες! Απαιτούμε εδώ και τώρα να αφεθεί ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής και να απαλλαγεί πλήρως από τις ανυπόστατες κατηγορίες που τον βαραίνουν!».

Eπίσης, η ΟΒ Χαλανδρίου της ΚΝΕ δηλώνει τη στήριξη της στο μαθητή και την οικογένεια του. «Απαιτούμε άμεσα να απαλλαχθεί από τις ανύπαρκτες και ανυπόστατες κατηγορίες που του προσάπτουν», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα.

thepressproject.gr