Περί ανάπτυξης ο λόγος... Ένα μικρό ιστορικό για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους !!!!

6:40 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
06:11 μ.μ. - Τετ, 21/40/2018
Image: Περί ανάπτυξης ο λόγος... Ένα μικρό ιστορικό για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους !!!!

Για την Δημιουργίκη Συνεργασία, Γ. Προϊστάκης

 
 
Περί ανάπτυξης ο λόγος …..
Ένα μικρό ιστορικό για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους !!!!
-Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011(την προηγούμενη δημοτική περίοδο δηλαδή) στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας έρχεται για συζήτηση το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
Μετά από πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, Άξονας Προτεραιότητας: 7 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης» Κωδικός Θέματος Προτεραιότητας: 61 – «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Αναγέννηση» η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας συνέταξε τη με αρ.41/2011 Μελέτη που αφορά στο έργο «Επέκταση Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», προϋπολογισμού 1.300.000,00€ με ΦΠΑ. Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, η Μελέτη αφορά στην επέκταση του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», ώστε αυτό να ανταποκριθεί στις ανάγκες που καθορίστηκαν από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) για το αστικό κέντρο του Δήμου Ιεράπετρας. Στα πλαίσια του παραπάνω σχεδίου απαιτούνται χώροι για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πράξεων. Αυτοί είναι:
- Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
- Πιστοποιημένος χώρος επιμόρφωσης
- Γραφείο επιχειρηματικής ευφυΐας
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, η επέκταση του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» συνίσταται από τα εξής:
1. Προσθήκη 3ου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο και
2. Διαμόρφωση χώρου στο ισόγειο του κτιρίου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Συνοπτικά ένα απόσπασμα από το έργο όπως το παρουσίασε η τότε δημοτική αρχή:
<< …Στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τηλεδιασκέψεων και παρουσιάσεων, θα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάθροισης που θα μπορεί να φιλοξενήσει διαφόρων τύπων εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αξιοποιηθεί από Συλλόγους και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, των τεχνών, του θεάτρου, της μουσικής, της επιστήμης κ.α. 
Στον τρίτο όροφο που θα προστεθεί στο Κέντρο θα λειτουργήσει Πιστοποιημένος χώρος επιμόρφωσης με στόχο την ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως νέοι, γυναίκες και μετανάστες. 
Επίσης, θα λειτουργήσει το Γραφείο επιχειρηματικής Ευφυΐας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα , με στόχο την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από την υποστήριξη και πληροφόρησή τους αναφορικά με την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων και ιδεών. 
Το συγκεκριμένο Γραφείο θα επιδιώκει μέσα από την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων,  να προωθεί την ανάδειξη νέων και καινοτόμων ιδεών προς υλοποίηση, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την αναβάθμιση, τη βελτίωση και την πολύπλευρη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. 
Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται έμφαση στην έρευνα και την παραγωγή για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των νέων καθώς και στη στήριξη των οργανωτικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των τοπικών επιχειρηματιών. 
Επίσης, στον ίδιο όροφο προβλέπεται να λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για επισκέπτες, κατοίκους και επιχειρηματίες στην περιοχή. 
Η συγκεκριμένη δράση θα βοηθήσει για να πολλαπλασιαστούν οι φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές από επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της πόλης με την ύπαιθρο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την επέκταση των περιβαλλοντικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. 
Ο νέος χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει και επιπλέον δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας που αφορούν την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό στο Δήμο …>>            
Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία εγκρίνει τη μελέτη με την απόφαση 436/2011 και υλοποιείται το έργο, και μάλιστα με νέα ομόφωνη απόφαση (161/19-8-2014) αποφασίζει και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. να γίνονται στην αποπερατωμένη πια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Και κάπου εδώ σταματάει ¨η ανάπτυξη¨ ... αφού για όσους μπορούν να κατανοήσουν η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για την δημιουργία των παραπάνω υποδομών αποσκοπούσε όπως λέει και ο τίτλος της πρόσκλησης στην ¨Ανάπτυξη και βελτίωση της Ποιότητας Ζωής¨ στο Δήμο μας.
Έρχεται λοιπόν η νέα δημοτική αρχή και απ τις πρώτες μέρες της θητείας της άρχισε να υλοποιεί με γοργά βήματα το ¨μεγαλεπήβολο σχέδιο μετεγκατάστασης¨ των υπηρεσιών του Δήμου στους νέους χώρους , ακυρώνοντας την μέχρι τότε προσπάθεια και παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας σε αρκετά Συμβούλια για παραβίαση των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα και κίνδυνο οικονομικών απαιτήσεων από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας. Και σα να μην έφθανε αυτό , στη συνεδρίαση της 23 Μάϊου 2016 και ενώ έχει ολοκληρωθεί πια η μετεγκατάσταση (εκ των υστέρων δηλαδή) με το 2ο θέμα τις ημερήσιας διάταξης έρχεται να συζητηθεί η μεταφορά των Υπηρεσιών του Δήμου στους ήδη κατειλημμένους χώρους.
Φυσικά για μία ακόμα φορά επισημάναμε τα αυτονόητα , τους κινδύνους ¨οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου και κατά συνέπεια των δημοτών¨  και καταψηφίσαμε τη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου στο κτίριο ¨Μελίνα Μερκούρη¨.
Την ίδια στάση κρατήσαμε και στην προσπάθεια παραχώρησης στο ΚΤΕΛ του ακινήτου μας για τη δημιουργία σταθμού λεωφορείων με εξευτελιστικό τίμημα και σε όλα τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου σεβόμενοι τους Δημότες και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.
Αυτά προς αποφυγή παρεξηγήσεων και διορθώσεων των όσων ακούγονται τις τελευταίες μέρες και καλό θα είναι κάποιοι από την δημοτική αρχή να μην τα χρεώνουν όλα στο Δήμαρχο μόνο και να ¨νίπτουν τας χείρας τους¨ γιατί 4 χρόνια μούγκα !!!!!      Τα συμπεράσματα δικά σας ….
    Για την παράταξη μείζονος μειοψηφίας ¨Δημιουργική Συνεργασία¨    Γιώργος Προϊστάκης