Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στα χέρια της

9:42 π.μ. - Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019
09:11 π.μ. - Πέμ, 28/42/2019
Image: Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στα χέρια της

Επιστολή Χνάρη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη

Να περάσει η δακοκτονία στα χέρια της ζητά η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να μπορεί να διαχειρίζεται άμεσα και σωστά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή.
 
Η Περιφέρεια, με έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης και δημοσιοποιεί η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να περάσουν σε εκείνη οι αρμοδιότητες για την επιλογή των φαρμάκων, για την πρόσληψη ενισχυτικού προσωπικού, αλλά και για τη δυνατότητα επίσπευσης διαδικασιών.
 
Ζητά επιπρόσθετα την επιστημονική τεκμηρίωση για θέματα αγροτικής παραγωγής με σκοπό τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού Μάκη Βορίδη στην Κρήτη.
 
Η Περιφέρεια διεκδικεί επίσης τα αυτονόητα, δηλαδή μεταξύ άλλων να υποστηριχθεί η έρευνα, να αυξηθούν οι πιστώσεις και να μπορούν να εκτελούνται ταχύτερα οι διαδικασίες της δακοκτονίας.
 
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης
 
Στην επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, που αποστέλλει εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, προτείνεται μεταξύ άλλων η «ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας από την Περιφέρεια».
 
Στην επιστολή παράλληλα ζητείται η «ανάληψη από την Περιφέρεια Κρήτης των αρμοδιοτήτων που αφορούν, στην προμήθεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και ελκυστικών ουσιών (διαγωνισμός προμήθειας υλικών) καθώς και εκείνων που αφορούν, στις διαδικασίες κατανομής-πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες».
 
Η Περιφέρεια ζητά ακόμα την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση της έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών, την υποστήριξη της έρευνας με έμφαση στην αναζήτηση και εφαρμογή κατάλληλων δραστικών ουσιών με σκοπό την μέγιστη αποτελεσματικότητα και την αποφυγή ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα, καθώς και την αύξηση των πιστώσεων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστο 6-8 ψεκασμοί, με δεδομένο ότι οι επικρατούσες εδαφο-κλιματικές συνθήκες εννοούν την ανάπτυξη των δακοπληθυσμών και ο αριθμός των ελαιοδέντρων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας υπολείπεται σημαντικά των υφισταμένων ελαιοδέντρων.
 
 
cretapost.gr