Περιοδεία Πλακιωτάκη στην Ιεράπετρα - Τι είπε για δασικούς χάρτες, σχολές και παραλία

7:58 π.μ. - Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021
07:03 π.μ. - Δευ, 29/58/2021
Image: Περιοδεία Πλακιωτάκη στην Ιεράπετρα - Τι είπε για δασικούς χάρτες, σχολές και παραλία

Video - Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Ηχώ 99,8

Σειρά επαφών με φορείς και τον Δήμαρχο κ. Θ. Καλαντζάκη είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ιεράπετρα την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Υπουργός μίλησε στην κάμερα του hxonews.gr για τα αποτελέσματα των συναντήσεων κάνοντας παράλληλα αναφορά σε θέματα που απασχολούν το Λασίθι και την Κρήτη.

hxonews
hxonews

ΒΟΑΚ

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του ΒΟΑΚ ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στόχος είναι να δρομολογηθεί και υλοποιηθεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την Κρήτη. Κατανοεί όπως είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ενστάσεις και απορίες στους κατοίκους του Καβουσίου εκτίμησε όμως ότι μέσα από ενημέρωση και διάλογο ενδεχομένως να βρεθεί λύση. Πολιτική βούληση είναι να προχωρήσει το έργο για την Κρήτη. Η συγκυρία είναι μοναδική καθώς υπάρχει ωριμότητα ,μελετών και χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν, τόνισε.

hxonews
hxonews

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Αναφορικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο είπε ότι έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου. Οι νησιωτικές επιχειρήσεις και οι κρητικές πλέον απολαμβάνουν τα προνόμια του Μεταφορικού Ισοδύναμου το οποίο εκσυγχρονίζεται μιας και θα γίνουν τροποποιήσεις και θα συμπεριληφθούν επιπλέον κωδικοί .

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Σε ότι αφορά το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον νομό εδώ και χρόνια. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στα όποια τμήματα δημιουργηθούν στον νομό, αυτά να πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και να έχουν βιωσιμότητα ως προς τη λειτουργία τους. Δεδομένο είναι ότι η κοινωνία έχει στηρίξει τα τμήματα και έχει επενδύσει σε υποδομές και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα λάβει υπόψη της η ηγεσία του υπουργείου παιδείας.

hxonews
hxonews

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Σχετικά με τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονο Κτηματολόγιο και σύγχρονο Δασολόγιο. Προβλήματα υπάρχουν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει και είναι διατεθειμένη να δώσει λύσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν ειδικότερα με το νομό μας, ο οποίος κοντά στο 70% ,βάση των χαρτών, είναι πράσινος. Λαμβανομένου υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς όπως π.χ. Δήμους και Τεχνικό Επιμελητήριο.

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία της Ιεράπετρας. Αφορμής και της συνάντησης που είχε με καταστηματάρχες οι οποίοι καταρχάς του ανέφεραν ότι οι όποιες κατασκευές είχαν γίνει ήταν βάση αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων ήδη από το 2008 και τώρα βρίσκονται ακόμα και ενώπιον της δικαιοσύνης. Τον ευχαρίστησαν και για τη συμβολή του στην αναστολή των κατεδαφίσεων. Του μετέφεραν προβληματισμούς και ανησυχίες για την επόμενη μέρα των κατεδαφίσεων τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν γρήγορα οι μελέτες και τα έργα ώστε του χρόνου η παραλία της Ιεράπετρας να είναι έτοιμη. Ο κ. Υπουργός τόνισε από πλευράς του ότι πρέπει να υπάρξει οριστική και νόμιμη λύση στο θέμα με τις αυθαίρετες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας. Σωστά, ο Δήμος πήρε την πρωτοβουλία για την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης και ως Υπουργείο Ναυτιλίας βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και ενέκριναν τη σχετική μελέτη. Το πρόβλημα υπήρξε από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακριβώς γιατί υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Δόθηκε παράταση στις κατεδαφίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών ώστε στη συνέχεια γρήγορα να προχωρήσουν οι νέες νόμιμες κατασκευές. «Αυτό στο οποίο μπορώ να βοηθήσω από πλευράς μου είναι να χρηματοδοτήσουμε ως Υπουργείο τη μελέτη ανάπλασης και μετά από διαβούλευση να προχωρήσουμε στις κατασκευές χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας πολίτης. Είναι θέμα χρόνου για μένα. Η παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας είναι πάνω από 2,5 χιλιόμετρα. Η μελέτη καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 2-3 μήνες, θα γίνει και η διαβούλευση ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε μέσα στο φετινό καλοκαίρι να δημοπρατήσουμε το έργο ώστε του χρόνου να είναι έτοιμες οι κατασκευές. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Ιεράπετρας σε συνδυασμό και με την κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη. Στόχος είναι το έργο να είναι ολοκληρωμένο στην επόμενη τουριστική περίοδο».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ο κ. Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Λασιθιώτη Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γιώργο Αλεξανδράκη επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Παπαδάκης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. και το προσωπικό της υπηρεσίας. Ο κ. Παπαδάκης καλωσορίζοντας τον κ. Υπουργό ανέφερε ότι μαζί με το προσωπικό συνεχίζουν να μάχονται για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, εξυπηρετώντας παράλληλα τους πολίτες, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου και του κ. Υπουργού και της ηγεσίας του Λ.Σ. . Όσων αφορά τις εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του κτιρίου όπου στεγάζεται το Λιμεναρχείο αναμένουν τις ενέργειες από την πλευρά της δημοτικής αρχής με την οποία είναι σε επαφή. Η μελέτη προχωρά, παρακολουθούν το θέμα και ευελπιστούν η δημοτική αρχή να ξεκινήσει τις διεργασίες που απαιτούνται ώστε να γίνουν μια πιο σύγχρονη υπηρεσία με ευκολίες για το προσωπικό και τους πολίτες. Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε αρχικά όλα τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και ευρύτερα τα στελέχη σε ολόκληρη τη χώρα διότι όπως είπε «την περασμένη χρονιά και ακόμα βέβαια, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δυο προκλήσεις. Η πρώτη ήταν και παραμένει, το μεταναστευτικό ζήτημα. Με τεράστια επιτυχία εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος, που με την αποφασιστικότητά τους, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή κατάφεραν να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Η δεύτερη ήταν η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το Λ.Σ. μπαίνει στη νέα δεκαετία αφού σε εξέλιξη είναι ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με ενίσχυση σε προσωπικό, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα. Το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας παρέλαβε ήδη νέο όχημα και το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Ο ρόλος του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας είναι ιδιαίτερα κομβικός. Φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της πατρίδας μας για αυτό και ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Λιμεναρχείου για ανακαίνιση του κτιρίου και μέσα από μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Ιεράπετρας δρομολογούνται οι διαδικασίες για να αποκτήσει ένα σύγχρονο Λιμεναρχείο το οποίο θα ενισχυθεί και με επιπλέον προσωπικό. Ειδικότερα για το προσωπικό σύμφωνα με νέο προεδρικό διάταγμα που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός Απριλίου οι οργανικές θέσεις αυξάνονται από 20 σε 33» είπε ο κ. Υπουργός. Με τον Υπαρχηγό να προσθέτει ότι οι Λιμενικές υπηρεσίες του Λασιθίου αναβαθμίζονται και πλέον εντάσσονται στην τρίτη κατηγορία.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews