Περίπου 11.000 πρόσφυγες εξαναγκάζονται σε έξοδο από διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου

2:33 μ.μ. - Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020
02:12 μ.μ. - Τρί, 22/33/2020
Image: Περίπου 11.000 πρόσφυγες εξαναγκάζονται σε έξοδο από διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου

Σε συνθήκες αστεγίας και βασικών στερήσεων τέθηκαν περίπου 11.000 πρόσφυγες μετά την εξαναγκαστική, άμεση έξοδο τους από διαμερίσματα και άλλες δομές φιλοξενίας

Σε συνθήκες αστεγίας και βασικών στερήσεων τέθηκαν περίπου 11.000 πρόσφυγες μετά την εξαναγκαστική, άμεση έξοδο τους από διαμερίσματα και άλλες δομές φιλοξενίας έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου στους ίδιους, με την κυβέρνηση να δικαιολογεί τις αναγκαστικές εξόδους από τις δομές προσωρινής στέγασης «ως μέτρο που θα κάνει τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες να σταθούν στα πόδια τους». Σε κοινή επιστολή τους 73 οργανισμοί και οργανώσεις καλούν την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα, ρεαλιστικά μέτρα, τη στιγμή που απουσιάζει «μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη στρατηγική ένταξης» με τα προβλήματα να επιδεινώνονται «εξαιτίας των συνεχιζόμενων περιορισμών της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών του χειμώνα».

Περίπου 11.000 πρόσφυγες εξαναγκάζονται σε έξοδο από διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου. Σε κοινή επιστολή τους 73 οργανισμοί και οργανώσεις αποστέλλουν σήμα κινδύνου για τις συνθήκες αστεγίας και βασικών στερήσεων, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.

Όσον αφορά την αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν, «δικαιολογεί τις άμεσες αναγκαστικές εξόδους από τις δομές προσωρινής στέγασης ως μέτρο που θα κάνει τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες να σταθούν στα πόδια τους» όσο ο «σκόπιμος περιορισμός της διάρκειας υποστήριξης των προσφυγικών πληθυσμών και η απουσία μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για την ένταξη και τη στέγαση, κάνουν τον φετινό χειμώνα έναν από τους δυσκολότερους των τελευταίων ετών».

Στην πραγματικότητα η έξοδος από τα διαμερίσματα και τις άλλες δομές φιλοξενίας, έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου «θέτει τέλος στη δυνατότητά τους να έχουν στέγη, τροφή και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως σημειώνουν. Για το λόγο αυτό οι οργανώσεις καλούν την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές:

• Να λάβουν επειγόντως άμεσα, ρεαλιστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα οδηγηθεί σε έξοδο από τα διαμερίσματα μέσα στον χειμώνα και σε συνεχιζόμενες συνθήκες πανδημίας. Παράλληλα, να εστιάσουν στην πρόληψη και στις έγκαιρες παρεμβάσεις, καθώς και στην ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες ως ουσιαστικά βήματα, που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλουν στον τερματισμό της αστεγίας.

• Να παρουσιάσουν μια βιώσιμη στρατηγική για την κοινωνική ασφάλιση και την ένταξη που θα προβλέπει την πρόσβαση σε επαρκή και προσιτή οικονομικά στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης. Έτσι θα εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε συμφωνία με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ένταξη και τη Συμπερίληψη.

• Να συνομιλούν τακτικά με την Κοινωνία των Πολιτών για ζητήματα ένταξης, ως αναγκαία ενταξιακή προϋπόθεση σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ένταξη και τη Συμπερίληψη.

Ολόκληρη η επιστολή:

Χιλιάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συνθήκες αστεγίας και βασικών στερήσεων όσο ο χειμώνας πλησιάζει. Oι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν πάντα πρόκληση για τους αστέγους. Όμως, η πανδημία, ο σκόπιμος περιορισμός της διάρκειας υποστήριξης των προσφυγικών πληθυσμών και η απουσία μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για την ένταξη και τη στέγαση, κάνουν τον φετινό χειμώνα έναν από τους δυσκολότερους των τελευταίων ετών.

Εν μέσω μιας πανδημίας παγκόσμιας κλίμακας, περίπου 11.000 άνθρωποι στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο ενημερώθηκαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, από τα δωμάτια ξενοδοχείων στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης και Προστασίας (FILOXENIA), καθώς και από δομές φιλοξενίας στα νησιά και στην ενδοχώρα. Η Ελληνική Κυβέρνηση δικαιολογεί τις άμεσες αναγκαστικές εξόδους από τις δομές προσωρινής στέγασης ως μέτρο που θα κάνει τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες «να σταθούν στα πόδια τους». Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αναγκαστική έξοδος από τα διαμερίσματα και τις άλλες δομές φιλοξενίας, έναν μόλις μήνα μετά τη χορήγηση ασύλου, θέτει τέλος στη δυνατότητά τους να έχουν στέγη, τροφή και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα HELIOS για υποστήριξη της ένταξης, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έχουν εγγραφεί 22,980 πρόσφυγες και προσφύγισσες, αλλά στην πράξη μόνο οι 9,203 από αυτούς έχουν μέχρι σήμερα πρόσβαση σε επιδότηση ενοικίου. Μεγάλο ποσοστό δε θα λάβει υποστήριξη από το HELIOS. Μάλιστα, πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα, όπως η εργασία και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικίας λόγω της μέχρι τώρα αδυναμίας να αποκτήσουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (ΠΑΑΥΠΑ), αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) ή τραπεζικό λογαριασμό λόγω γραφειοκρατικών ή γλωσσικών εμποδίων και διακρίσεων. Το πρόγραμμα HELIOS αποτελεί μια καλή αρχή που, όμως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συνεκτική στρατηγική ένταξης που προνοεί για την ένταξη ήδη από το στάδιο της υποδοχής.

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ανησυχούν ιδιαίτερα για το μεγάλο αριθμό ευάλωτων προσώπων που αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται επιζώντες και επιζώσες έμφυλης βίας και/ ή βασανιστηρίων, άτομα με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και κάποιας μορφής αναπηρίας, μόνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Πολλές και πολλοί δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι και μόνες εξαιτίας των ευαλωτοτήτων τους ή προβλημάτων που εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα και στην αγορά εργασίας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις από προηγούμενες περιόδους, πολλές και πολλοί κατέληγαν σε κεντρικά σημεία αστικών κέντρων ή αρνούνταν να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα υπό τον φόβο της αστεγίας.

Τα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες επιδεινώνονται για όσες και όσους βρίσκονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών της πανδημίας Covid-19 και των συχνά απομακρυσμένων τοποθεσιών στις οποίες βρίσκονται αυτές οι δομές, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναζήτηση στέγασης, την πρόσβαση σε υπηρεσίες ή την εύρεση εργασίας. Στις δομές φιλοξενίας, η αβεβαιότητα εξασφάλισης τροφής αποτελεί διαρκή κίνδυνο, καθώς το πρόγραμμα βοήθειας με κάρτες μετρητών (CASH) σταματά μέσα σε ένα μήνα, ενώ όσοι δεν έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα HELIOS δε λαμβάνουν τρόφιμα. Οι μεταβατικές δομές (transit sites) που ανακοινώθηκαν για όσους έχουν αποχωρήσει από τα διαμερίσματα, παρέχουν λύση σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων για διάστημα μέχρι δύο μήνες. Ωστόσο, η ανεξαρτησία τους δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο, και, χωρίς κατάλληλη υποστήριξη, ο αριθμός των αστέγων στα αστικά κέντρα θα αυξηθεί.

Η σημαντική απουσία μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης στρατηγικής για την ένταξη και τη συμπερίληψη στην Ελλάδα παραμένει γεγονός. Σε αυτήν οφείλεται η αύξηση της αστεγίας και στερήσεων βασικών δικαιωμάτων για πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσφύγων και προσφυγισσών. Με βάση τα παραπάνω οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καλούν την Ελληνική Κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές:

Να λάβουν επειγόντως άμεσα, ρεαλιστικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα οδηγηθεί σε έξοδο από τα διαμερίσματα μέσα στον χειμώνα και σε συνεχιζόμενες συνθήκες πανδημίας. Παράλληλα, να εστιάσουν στην πρόληψη και στις έγκαιρες παρεμβάσεις, καθώς και στην ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες ως ουσιαστικά βήματα, που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλουν στον τερματισμό της αστεγίας.

Να παρουσιάσουν μια βιώσιμη στρατηγική για την κοινωνική ασφάλιση και την ένταξη που θα προβλέπει την πρόσβαση σε επαρκή και προσιτή οικονομικά στέγαση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής στέγασης. Έτσι θα εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα σε συμφωνία με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ένταξη και τη Συμπερίληψη.

Να συνομιλούν τακτικά με την Κοινωνία των Πολιτών για ζητήματα ένταξης, ως αναγκαία ενταξιακή προϋπόθεση σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Ένταξη και τη Συμπερίληψη.

Υπογράφοντες:

Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit e.V.

AASIA

Δράση για την Εκπαίδευση

Action for Women

ActionAid Hellas

ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Better Days – Καλύτερες Μέρες

Κέντρο Διοτίμα

Changemakers Lab

Choose Love

CRIBS International

Dirty Girls of Lesvos

Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

ECHO100PLUS

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

αρκετά είναι αρκετό οργάνωση

Equal Rights Beyond Borders

Europe Must Act

European Federation of National Organisations Working with the Homeless (FEANTSA)

Faros

Fenix Humanitarian Legal Aid

foodKIND

Gablitz hilft- Flüchtlingshilfe

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

HERMINE e.V.

HIAS Ελλάδος

Humanity Now: Direct Refugee Relief

HumanRights360

Humans before Borders

Indigo Volunteers

Intereuropean Human Aid Association

International Rescue Committee (IRC)

INTERSOS

ΙΝΤΕΡΣΟΣ ΕΛΛΑΣ

InterVolve

Jesuit Refugee Service Greece

Lighthouse Relief (LHR)

Love Welcomes

Mare Liberum

Mobile Info Team

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Odyssea

One Family – No Borders

One Happy Family

Project Armonia

ReFOCUS Media Labs

Refugee Education and Learning International

Refugee Legal Support (RLS)

Refugee Rights Europe (RRE)

Refugee Trauma Initiative

Refugee Youth Service

RefugeeEd

Refugees International

Samos Volunteers

SAO Association Switzerland

Second Tree

ίδρυμα δύναμης ντους

SolidarityNow

Soup & Socks e.V.

Still I Rise

Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρωπης

Terre des hommes Hellas

Θάλασσα Αλληλεγγύης ΑΜΚΕ

The Lava Project

Three Peas

UK Must Act

Velos Youth

Verein FAIR.

We Are Here

Willkommen in Nippes

Yoga and Sport For Refugees

thepressproject.gr