Πλαίσιο με ποινικές κυρώσεις για ελληνοποιήσεις θέλει ο Βορίδης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020

8:37 π.μ. - Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Δευ, 13/37/2020
Image: Πλαίσιο με ποινικές κυρώσεις για ελληνοποιήσεις θέλει ο Βορίδης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μιμητισμού των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και της ανάμιξής τους με εισαγόμενης προέλευσης πρώτες ύλες

Μιλώντας με όρους όπως «εγκληματική ενέργεια», «διακρατικό θέμα», «δημόσιο συμφέρον» και «ποινικές κυρώσεις», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μιμητισμού των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και της ανάμιξής τους με εισαγόμενης προέλευσης πρώτες ύλες, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στον 6ο όροφο της Αχαρνών 2.

Βάζοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος στον προγραμματισμό των ενεργειών του Υπουργείου για το 2020, ο κ. Βορίδης είπε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα έχει έτοιμη νομοθετική πρόταση για θέσπιση ποινικών κυρώσεων σε όσους προχωρούν σε τέτοιου είδους παραβάσεις.

Νωρίτερα, παρουσίασε τον νέο πρόεδρο του ΕΦΕΤ, τον Αντώνη Ζαμπέλα, ο οποίος, εισαγωγικά είπε ότι "ως φορέας, έχουμε πολλές αρμοδιότητες ελέγχου τροφίμων και συναρμοδιότητες με το ΥΠΑΑΤ, την κεντρική υπηρεσία και άλλα υπουργεία. Στόχος μας είναι να κάνουμε όλο αυτό τον μηχανισμό όσο πιο αποδοτικό γίνεται. Να ευχαριστήσω τον υπουργό για την εμπιστοσύνη του και ελπίζω να ανταποκριθούμε στις θέσεις ευθύνης που μας έχουν ανατεθεί."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει διαπιστώσει προβλήματα αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και υποστελέχωσης του Φορέα, ο κ. Ζαμπέλας απάντησε ότι "αναλάβαμε πριν από λίγες μέρες, εκ πρώτης όψεως έχουν βελτιωθεί κάποια πράγματα, όπως το κυρωτικό σύστημα. Θα έλεγα ότι υπάρχει πεδίο βελτίωσης όχι τόσο στην αλληλεπικάλυψη, αλλά στη συνεργασία με άλλους φορείς. Όσον αφορά στην υποστελέχωση, άλλες περιφερειακές υπηρεσίες είναι ικανοποιητικά στελεχωμένες και άλλες υπολείπονται προσωπικού ή δεν έχουν ανοίξει καν."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για βεβαιωμένες παραβάσεις ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι: "Η εισαγωγή γάλακτος επιτρέπεται. Δεν επιτρέπεται να βαφτίζεται ελληνικό. Ακόμα χειρότερη παράβαση είναι να χρησιμοποιείται το βαφτισμένο γάλα για παραγωγή προϊόντος ΠΟΠ.

Χτες που είχαμε Δ.Σ. στον ΕΦΕΤ ένα μεγάλο κομμάτι της συζητήσεώς μας ήταν η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, κάτι που θα περιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στις δράσεις του 2020 για αυτή την κυβέρνηση και τον ΕΦΕΤ. Χτες μπήκαμε σε μεγάλη ανάλυση του θέματος αυτού, πώς να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ήταν και από τα ζητήματα που μίλησα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς και η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τη σημασία της απάτης στα τρόφιμα, μέρος της οποίας είναι ο μιμητισμός.

Υπάρχει ανάγκη να συντονιστεί αποτελεσματικά η δράση των κρατών κατά τέτοιων φαινομένων που συντελούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή."

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπέλας επεσήμανε ότι με βάση "την πρότερη εμπειρία μου και δραστηριότητά μου, μπορείτε να καταλάβετε τις προθέσεις μου".

Σε δύο ερωτήσεις που αφορούσαν τη μηδημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που προβαίνουν σε τέτοιες παραβάσεις, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι στον κανονισμό GDPR, περί προσωπικών δεδομένων, "υπάρχει ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε αναφοράς που αφορά σε ποινικές διώξεις. Για να καμφθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει μια εκτίμηση για το κατά πόσο υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν περιπτώσεις εγκλημάτων, όπου η δημοσιοποίηση επιτρέπεται με έγκριση εισαγγελέα. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιοποίησης των στοιχείων, αλλά πρέπει να υπάρξει σαφής τεκμηρίωση, για να μην παραβούμε το υπερεθνικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το ψάχνουμε αυτό."

Βεβαίως, επισημάνθηκε το γεγονός ότι ο ΕΦΕΤ επιτρέπεται να δημοσιοποιεί στοιχεία προϊόντων και εταιρειών όταν αυτό αφορά την προστασία του καταναλωτή και θα πρέπει ο ίδιος να μην το καταναλώσει ή να το επιστρέψει.

agro24.gr