Πλακιωτάκης: Αναδρομικά χρήματα στους αγρότες από το μεταφορικό ισοδύναμο

10:21 π.μ. - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
10:09 π.μ. - Τρί, 15/21/2020
Image: Πλακιωτάκης: Αναδρομικά χρήματα στους αγρότες από το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι είπε στον Ηχώ 99,8 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ΒΟΑΚ και αγροτικές ενισχύσεις

Σε καίρια ζητήματα, με έμφαση σε εθνικά θέματα αλλά και τοπικά που αφορούν την κοινωνία του Λασιθίου αναφέρεται σε συνέντευξή του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Βουλευτής Λασιθίου.

Ο κ. Υπουργός έδωσε καταρχάς έμφαση στο μεταφορικό ισοδύναμο λέγοντας ότι πρόσφατα υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο 2020 που προβλέπει την ενίσχυση με 75 εκατομμύρια ευρώ μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο των ελληνικών νησιών. Στο πλαίσιο της Δράσης προβλέπεται η χρηματοδότηση 7.248 ΚΑΔ κρίσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για το σύνολο των νησιών της χώρας, ενώ για την Κρήτη – για πρώτη φορά – προβλέπεται η έναρξη επιλεξιμότητας για 2.148 κατηγορίες ΚΑΔ που συνδέονται με τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ανάγκη ενίσχυσης του μεταφορικού κόστους. Η ΚΥΑ έχει αναδρομική ισχύ για επιλέξιμα παραστατικά από 1/1/2020. Αποσαφηνίζεται η επιλεξιμότητα επιχειρήσεων, ενώ για πρώτη φορά δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων και του τομέα Εμπορίας προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των εργατών γης λέγοντας ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως το Πακιστάν και λοιπές τρίτες χώρες προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης όλων των εργατών γης. Αυτό είναι μια πρόταση ωστόσο το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από τα αρμόδια υπουργεία. Όσο για τις ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού ανέφερε ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις από το ΥΠΑΑΤ.

Ως προς τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης είπε ότι το Λασίθι δεν θα μείνει έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ήδη το ερχόμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του ΟΑΚ θα γίνει μια ενδιαφέρουσα συνάντηση ώστε να τεθούν τα θέματα του ΒΟΑΚ, τις πρωτοβουλίες και τον προγραμματισμό που υπάρχει για το Λασίθι. Εκεί που υπάρχει ωριμότητα μελετών και έργων, θα υπάρχει ένταξη. Υπάρχουν τμήματα στον νομό Λασιθίου που είναι ώριμα ή μπορούν να ωριμάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οπότε τα τμήματα αυτά θα έχουν προτεραιότητα. Το Λασίθι όχι μόνο δεν θα αποκλειστεί από το επόμενο Ταμείο Ανασυγκρότησης αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί ενεργή διπλωματία και προχωρά σε συμφωνίες με ιδιαίτερη εθνική σημασία ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό που παραμένει ένα επίκαιρό θέμα ωστόσο όμως οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί.

Ακούστε εδώ τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη: