Πλακιωτάκης: Απολογισμός έργου και σχεδιασμός για το Λασίθι την επόμενη μέρα

11:50 π.μ. - Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023
11:04 π.μ. - Πέμ, 13/50/2023
Image: Πλακιωτάκης: Απολογισμός έργου και σχεδιασμός για το Λασίθι την επόμενη μέρα

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Λασιθίου

Σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου και ξανά υποψήφιος κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε έναν απολογισμό έργου της τετραετίας που πέρασε. Εν μέσω μάλιστα τριών παγκόσμιων κρίσεων, υγειονομικής, ενεργειακής, πόλεμος Ουκρανία.

Καταρχάς ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του και το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. λέγοντας ότι, στόχος μας είναι να βρισκόμαστε καθημερινά στις ανάγκες της πατρίδας μας και των συμπολιτών μας. Ως προς την υποψηφιότητά μου όσο με εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας, θα συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό που ζητάμε είναι να μας κρίνουν, να μας συγκρίνουν και να κάνουν την επιλογή τους. Θεωρώ ότι η επιλογή τους θα είναι η ΝΔ. και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον νομό Λασιθίου, είναι ψηφοδέλτιο νίκης που συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση. Συμμετέχουν άτομα καταξιωμένα στον χώρο τους σηματοδοτούν τη διεύρυνση της ΝΔ και όχι στο στενό κομματικό της χώρο που είναι μέρος της πολίτικης μας.

Ως προς την παραγωγή έργου επί της θητείας μας είναι μια πραγματικότητα ότι σημαντικά έργα, δρομολογήθηκαν, υλοποιούνται ή είναι σε στάδιο δρομολόγησης. Π.χ. τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, το φράγμα Αγίου Ιωάννη, έργα άρδευσης που δίνουν πνοή σε μια ξηροθερμική περιοχή. Επίσης έργα υποδομών, έργα για την παιδεία, την υγεία, τον ΒΟΑΚ κ.α. Ειδικότερα για τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά έχουμε και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ΒΟΑΚ από την μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Πρόσφατα εξασφαλίστηκαν με ένταξη στο ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις για δύο ώριμα τμήματα του ΒΟΑΚ εντός νομού Λασιθίου. Συγκεκριμένα, το τμήμα καλό χωριό – Γέφυρα Φρουζή, χρηματοδοτείται με 93 εκατ. ευρώ και το τμήμα Γέφυρα Φρουζή – παράκαμψη Παχειάς Άμμου, με 56 εκατ. Ευρώ, που αναμένεται να δημοπρατηθούν το φθινόπωρο. Όσο για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Νεάπολη το έργο έχει δημοπρατηθεί, επικαιροποιούνται κάποιες μελέτες και ίσως υπάρξει μικρή παράταση του έργου λόγω τεχνικών ζητημάτων μετά την εξαγορά της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την υλοποίησή του, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ανέφερε σε άλλο σημείο ότι, επί κυβέρνησης ΝΔ εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις, δημοπρατήθηκαν και υλοποιούνται έργα στην Ιεράπετρα σχετικά με, λιμενικές υποδομές, χερσαία ζώνη, λιμάνι στο Μακρύ Γιαλό, ανακαίνιση του Λιμεναρχείου, εκθεσιακό κέντρο, ίδρυση πειραματικών σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, νέο εργαστηριακό κέντρο, κ.α.. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί και για τους άλλους δήμους του νομού.

Η ΝΔ έχει ένα σχέδιο για τη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου και έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνουμε έργα και στον νομό Λασιθίου και σε όλα τα νησιά.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτημα για τη νήσο Χρυσή που φέτος, όπως και πέρυσι, θα λειτουργήσει με περιοριστικούς όρους ως προς την επισκεψημότητα, είπε ότι η Χρυσή καταρχάς δεν έχει κλείσει. Όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη συνέχισης της περιβαλλοντικής προστασίας και του μοναδικού οικοσυστήματος του νησιού. Η πρόσβαση των επισκεπτών θα πρέπει να γίνεται με όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζεται η ασφάλεια τους. Η φύλαξη θα γίνει με μέριμνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το Λιμεναρχείο θα βοηθήσει στην ασφαλή πρόσβαση. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η λιμενική αρχή Ιεράπετρας θα ενισχυθεί με ταχύπλοο σκάφος με υγειονομικό εξοπλισμό. Μέσα σε όλα αυτά έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για ένα μόνιμο λιμενικό έργο για την πρόσδεση των πλοίων στο νησί. Σε καμία περίπτωση, το νησί δεν είναι κλειστό.

Για το Νοσοκομείο ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι στην πράξη έχουν αποδείξει και έχουμε απαντήσει στις ανησυχίες της κοινωνίας ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει αλλά θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον αναβαθμίζεται σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης αυξήθηκε το 2022 ο προϋπολογισμός. Βέβαια προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία. Υπάρχει και έλλειψη σε ειδικότητες πχ αναισθησιολόγους. Από εκεί και πέρα από τις βασικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, είναι η συνολική αναβάθμιση του τομέα υγείας με έμφαση στην πρόληψη.

Σχετικά με το Μεταφορικό ισοδύναμο που η Κρήτη εντάχθηκε επί Ν.Δ. στο μέτρο οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στον Απρίλη ή αρχές Μαΐου. Γίνεται προσπάθεια ώστε και οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε άλλα θέματα όπως αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κρήτης με άλλα νησιά, τις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και εκείνο των εργατών γης και γενικότερα της έλλειψης εργατικού δυναμικού για κάλυψη αναγκών του πρωτογενή τομέα αλλά και του τουριστικού κλάδου.

Επίσης, σε θέματα οικονομίας και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη του ελληνικού νοικοκυριού και της κοινωνίας γενικότερα μεγεθύνοντας την οικονομία, όχι επιβάλλοντας νέους φόρους.

Η Ν.Δ. παρά το ότι κυβέρνησε σε μια περίοδο με παγκόσμιες κρίσεις, υγειονομική, ενεργειακή, πόλεμος Ουκρανίας, κατάφερε να μειώσει φόρους, να προσεγγίσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προχωρήσει σε διορισμό εκπαιδευτικών, σε αύξηση κατώτατου μισθού, να θωρακίσει τα σύνορα της χώρας.

Ευχήθηκε τέλος σε όλους τους Λασιθιώτες υγεία, και προκοπή, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.