Πλακιωτάκης: Ποτέ ξανά το Λασίθι δεν είδε τόσες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής (φώτο-βίντεο)

12:10 μ.μ. - Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023
12:04 μ.μ. - Παρ, 21/10/2023

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή Λασιθίου κατά την επίσκεψη του στην Ιεράπετρα συνοδευόμενος από την Γ. Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χριστιάνα Καλογήρου

Την Ιεράπετρα επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από την Γ. Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, έχοντας συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλαντζάκη παρουσία αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου.

hxonews

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε στον πρωτογενή τομέα, και τις χρηματοδοτήσεις των συμπληρωματικών έργων στο Φράγμα των Μπραμιανών και του Φράγματος Αγίου Ιωάννη. Ο κ. Υπουργός κατά την παραμονή του εκεί, συνυπέγραψε ηλεκτρονικά την ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας μεταξύ αυτών και της Κρήτης, θα λάβουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε, «Στον Νομό Λασιθίου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δυο πολύ μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα λύσουν το ζήτημα του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Μιλάμε για παρεμβάσεις είχε ανάγκη η περιοχή για δεκαετίες και τις υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος των Μπραμιανών, προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ το οποίο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να έχουμε ανάδοχο αρχές του Φθινοπώρου. Το έργο είναι ενταγμένο στο ταμείο Ανάκαμψης

hxonews

Σε ότι αφορά στο Φράγμα του Αγίου Ιωάννου επίσης, αίτημα δεκαετιών, έχει και αυτό δημοπρατηθεί και το 30% του συγκεκριμένου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από το έργο αυτό θα επωφεληθούν πάνω από 1000 αγρότες και περισσότερα από 7,5 χιλιάδες στρέμματα αρδευόμενης έκτασης. είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί εδώ ότι τη συνολική συντήρηση και λειτουργία αυτού του έργου θα αναλάβει ο ανάδοχος για 25 χρόνια. Ο ωφελούμενος τελικά θα είναι ο αγρότης καθώς το κόστος του νερού θα είναι ελάχιστο, τόνισε ο κ. Υπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια ότι συνολικά σε όλο το Νομό Λασιθίου η χρηματοδότηση όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων ξεπερνά τα 120 εκ. ευρώ. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως υπουργείο Ναυτιλίας.

hxonews

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε στη συνέχεια. Σήμερα (χθες) ως υπουργείο ανακοινώσαμε και συνυπογράφηκε η κοινή ΚΥΑ για επιπλέον ποσό ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων της Κρήτης με 8 εκ. ευρώ για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος εκτροφής και με 4 εκ ευρώ της λοιπής νησιωτικής Ελλάδας. Η κατανομή του ποσού θα γίνει βάσει ΟΣΔΕ και του αριθμού των ζώων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. υπουργός Ναυτιλίας.

hxonews

Από την πλευρά της Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου είπε ότι, «για πρώτη φορά το ΥΠΑΑΤ χρηματοδοτεί έργα αγροτικής οδοποιίας, καθώς μέχρι τώρα τα χρηματοδοτούσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

hxonews

Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτείται από Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμος Ιεράπετρας με 1.000.000 ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας. Σε όλο το Νομό Λασιθίου χρηματοδοτούμε συνολικά 16 έργα από τα οποία τα 10 είναι εγγειοβελτιωτικά. Σε έναν νομό που είναι αγροτικός, έχει ανάγκες σε έργα άρδευσης και που η κλιματική αλλαγή κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μεγάλα έργα άρδευσης.

Η Ιεράπετρα ήταν πρωτοπόρα σε θέματα αγροτικά και κυρίως στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες», τόνισε η κ. Καλογήρου. Τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο θέμα της έλλειψης εργατών γης, λέγοντας ότι το θέμα απασχολεί όλη την Ελλάδα. Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπό τους όρους που υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο αναζητείται λύση που έχει την ιδιαιτερότητα της εποχικότητας.