Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα μας τα έργα ύδρευσης - άρδευσης για να μη διψάσει το Λασίθι

9:19 π.μ. - Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023
09:04 π.μ. - Τετ, 26/19/2023
Image: Πλακιωτάκης: Προτεραιότητα μας τα έργα ύδρευσης - άρδευσης για να μη διψάσει το Λασίθι

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Λασιθίου φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Ιεραπετρίτικη Γη"

Καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 « Ιεραπετρίτικη Γη» το περασμένο Σάββατο, ήταν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. και ξανά υποψήφιος, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Κάνοντας έναν απολογισμό έργου της τετραετίας Ν.Δ. και της θητείας του στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Με ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του Νομού Λασιθίου με σειρά χρηματοδοτήσεων και έργων που υλοποιήθηκαν, είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, στο Λασίθι προτεραιότητα δόθηκε σε ποιοτικά έργα για την εξασφάλιση νερού ύδρευσης και άρδευσης ώστε να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία πάντα με τοπικούς φορείς, το πρόβλημα νερού για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών τα συμπληρωματικά έργα φράγματος Μπραμιανών 53 εκατομ. ευρώ που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία με διασφαλισμένους πόρους. Επίσης το Φράγμα Αγίου Ιωάννου 30 εκατομμυρίων, μέσω ΣΔΙΤ, που έχει δημοπρατηθεί. Τα έργα με ΣΔΙΤ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι λειτουργούν με τρόπο τέτοιο όπου το δημόσιο διατηρεί την κυριότητα των έργων διατηρεί όμως και την ισχυρή εποπτική αρχή.

Το κόστος λειτουργίας και το κόστος συντήρησης, επιβαρύνουν τον ανάδοχο. Το δημόσιο αναλαμβάνει βέβαια την πληρωμή του αναδόχου σε τακτά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένες ρήτρες διαθεσιμότητας. Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν μόνο με το τέλος του νερού που θα είναι χαμηλό σε σχέση με το αναμενόμενο. Δημιουργούνται δε, νέες θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας πρώτη φορά χρηματοδοτεί έργα ύδρευσης όχι μόνο στην Ιεράπετρα και το Λασίθι αλλά σε όλο τον νησιωτικό χώρο. Στο Λασίθι οι χρηματοδοτήσεις υπερβαίνουν τα 3 εκατομ. ευρώ, για γεωτρήσεις, αντικαταστάσεις αγωγών κ.λ.π., τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τα θέματα υγείας είπε ότι η αναβάθμιση του συστήματος υγείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ την επόμενη περίοδο, με βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, αύξηση μισθών, προσλήψεις, ενίσχυση με τεχνολογικό εξοπλισμό. Επισημαίνοντας ότι νοσοκομεία του νομού αναβαθμίστηκαν με αύξηση προϋπολογισμών. Υπάρχουν δε εξασφαλισμένοι πόροι για το νέο πολυδύναμο ιατρείο στο Μακρύ Γιαλό. Στη Νεάπολη θα γίνει Κέντρο Αποκατάστασης. Προβλήματα στα νοσοκομεία γενικότερα υπάρχουν. Υπάρχουν και ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών. Οι προτάσεις της ΝΔ για την υγεία θα αναλυθούν την Τετάρτη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Πλακιωτάκης τοποθετήθηκε για τον ΒΟΑΚ και τα τμήματα που αφορούν στον νομό Λασιθίου δίνοντας στοιχεία για το στάδιο το οποίο βρίσκεται το καθένα από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Πλακιωτάκης σχολίασε μάλιστα τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την υγεία λέγοντας ότι αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα ενώ για τον ΒΟΑΚ είπε πως ό,τι παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασκήσεις επί χάρτου και οι όποιες μελέτες ήταν στο στάδιο της προμελέτης και δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις. Η ΝΔ κατάφερε και έχει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό από το ένα άκρο του νησιού ως το άλλο, τόνισε.

Σε ότι αφορά τις απεργίες της ΠΝΟ και τις επιπτώσεις στη διακίνηση των ευπαθών αγροτικών προϊόντων του νησιού, είπε ότι την τελευταία 4ετία έγιναν ελάχιστες απεργίες. Που σημαίνει ότι ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι ανοιχτός και με διάθεση συνεργασίας λύνονται τα προβλήματα για ομαλή πορεία της ακτοπλοΐας κάτι που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Βέβαια υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο ενθαρρύνεται όμως η διαδικασία του διαλόγου, ανέφερε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επανίδρυσης του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πρόοδος της περιοχής. Υποστηρίζοντας ότι τόσο ο δήμος Ιεράπετρας όσο και ο Δήμος Σητείας κάνουν εξαιρετική δουλειά και αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας με έργα ύδρευσης, εκσυγχρονισμό του λιμανιού, ο βιολογικός καθαρισμός που υλοποιείται κ.α.

Μίλησε και για τη νήσο Χρυσή αναφέροντας ότι χρέος και επιθυμία είναι να προστατευτεί το οικοσύστημά του. Στους στόχος εκτός από την προστασία, η φύλαξη του νησιού και η έναρξη εργασιών για κατασκευή μόνιμου λιμενικού έργου. Οι πόροι για τη μελέτη του λιμενικού έργου έχουν δεσμευτεί και υπάρχει δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου. Για να προσθέσει ότι η λιμενική αρχή Ιεράπετρας θα ενισχυθεί με πλωτό ασθενοφόρο, με το θέμα να βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης εργατών γης αλλά και εργατικών χεριών σε άλλους κλάδους και την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Υπουργού