ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Τι πρέπει να κάνουμε για να διευκολύνουμε την ανακύκλωση των πλαστικών θερμοκηπίου

2:11 μ.μ. - Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018
02:04 μ.μ. - Δευ, 09/11/2018
Image: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Τι πρέπει να κάνουμε για να διευκολύνουμε την ανακύκλωση των πλαστικών θερμοκηπίου

Η απαίτηση από τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για Ανακύκλωση των πλαστικών γίνεται ολοένα κι εντονότερη

Η απαίτηση από τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για Ανακύκλωση των πλαστικών γίνεται ολοένα κι εντονότερη. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σαν ένα από τους βασικούς της στόχους το πέρασμα στη λεγόμενη Κυκλική Οικονομία, με σκοπό όχι μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την εξοικονόμηση πόρων του πλανήτη μας. Στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας θα πρέπει: 
Να αυξήσουμε τον ωφέλιμο χρόνο ζωής όλων των πλαστικών προϊόντων.
Να αντικαταστήσουμε προϊόντα μιας χρήσης με προϊόντα επαναχρησιμοποιούμενα.
Να ανακυκλώνουμε όλα τα πλαστικά μετά τη χρήση τους.
Να  βρούμε έξυπνες λύσεις για την αξιοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών. 
Τα είδη που δεν θα κατορθώσουν να ακολουθήσουν τις παραπάνω βασικές αρχές είτε θα απαγορευτούν είτε θα τους επιβληθεί περιβαλλοντικό τέλος όπως έγινε πριν λίγο καιρό με τις πλαστικές σακούλες και τώρα με τα καλαμάκια και τα ποτηράκια μιας χρήσης. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό επιβληθεί ειδικός περιβαλλοντικός φόρος  στα φύλλα θερμοκηπίου που - δυστυχώς - θα επιβαρύνει τον αγρότη. Για να μη γίνει αυτό, πρέπει να αποδείξουμε ότι τα φύλλα αυτά μπορούμε να τα συλλέξουμε στο σύνολό τους, να τα ανακυκλώσουμε και να διαθέσουμε το ανακυκλωμένο υλικό για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, να του δώσουμε δηλαδή μια δεύτερη ζωή. Να αποδείξουμε ότι κινούμαστε ήδη στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας και δε χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους. 
Στα Πλαστικά Κρήτης, έχουμε εδώ και 10ετίες δημιουργήσει μονάδα Ανακύκλωσης πλαστικών και φέτος εγκαταστήσαμε νέα μηχανή με τεχνολογία laser filtration, όπου το υλικό πλένεται και μετά φιλτράρεται με τεχνολογία λέϊζερ ώστε να καθαριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είμαστε πανέτοιμοι να ανακυκλώσουμε το σύνολο των φύλλων θερμοκηπίου που πρέπει να αντικατασταθούν !
Παρόλο που το ανακυκλωμένο υλικό από τα παλιά πλαστικά θερμοκηπίων δεν είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθεί στην κάλυψη θερμοκηπίων, είναι εφικτή η χρήση του σε άλλα πλαστικά προϊόντα όπως τα φύλλα οικοδομών, τα φύλλα κάλυψης ζωοτροφών, πλαστικά γλαστράκια, μασούρια κ.α. 
Για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, δηλαδή την απορρύπανση των θερμοκηπιακών περιοχών, την αποφυγή φόρου ανακύκλωσης και την επιτυχημένη, οικονομική ανακύκλωση κι επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου υλικού, χρειαζόμαστε τη συνεργασία των καλλιεργητών – τους οποίους παρακαλούμε να ακολουθούν τρεις βασικές αρχές:
Αμέσως μετά το ξεσκέπασμα του θερμοκηπίου να μαζεύεται το πλαστικό σε ένα καθαρό σωρό, σε χώρο με άνετη πρόσβαση ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που κάνουν τη συλλογή να το παραλαμβάνουν χωρίς δυσκολία.
Να μην αναμιγνύονται με το πλαστικό ξένα σώματα, πέτρες, ξύλα, σύρματα ή υπολείμματα της καλλιέργειας διότι μπορεί να δημιουργήσουν τεράστιες ζημιές στα μηχανήματα και στα προϊόντα  της ανακύκλωσης.
Τα φύλλα απολύμανσης να μαζεύονται σε χωριστό σωρό, κι αυτά χωρίς ξένα σώματα και όσο γίνεται πιο καθαρά. Δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα πλαστικά οροφής, ώστε να είναι εφικτή η χωριστή παραλαβή, διαλογή και ανακύκλωσή τους.
Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς για τη συνεργασία τους σ’ αυτό το ευαίσθητο θέμα!

vlcsnap_2018_09_03_13h41m09s930