Πλημμύρισε ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ - Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου

1:14 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
01:01 μ.μ. - Δευ, 18/14/2021
Image: Πλημμύρισε ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ - Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου

"Πνίγηκε" στα λασπόνερα και στα χιόνια

Πλημμύρισε και πάγωσε για ακόμα μια φορά «ο προσωρινός», προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ, όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες στη Λέσβο, μετά την καταστροφή της Μόριας.

Ο καταυλισμός μετατράπηκε για άλλη μια φορά σε «λίμνη» που πάγωσε με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση για την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία στήθηκε ο καταυλισμός.

Οι πρόσφυγες βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο κρύο και τον χιονιά παλεύοντας με τους ανέμους και την κακοκαιρία. Τις τελευταίες ημέρες που ο καιρός αγρίεψε, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εκτεθειμένοι στους δυνατούς ανέμους, με τις σκηνές να τις φουσκώνει ο αέρας, έτοιμες να τις πάρει μαζί του.

Ανακοίνωση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ, εξέδωσαν οι γιατροί και η επιτροπή εργαζομένων σε δομές και υπηρεσίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Ελλείψεις ντροπής

Στην ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων γίνεται εκτενής αναφορά στις ελλείψεις του καταυλισμού ακόμη και σε στοιχειώδεις παροχές της καθημερινότητας όπως είναι η πρόσβαση σε ζεστό νερό και τουαλέτες.

Περίπου ένα, ενάμισι χιλιόμετρο από το κάμπ της Μόριας, λίγο πιο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, λειτουργεί η κατασκήνωση του Καρά Τεπέ. Εκεί μένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Το Καρά Τεπές, δεν απασχολεί όμως τα φώτα της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες του χιονιά, συνήθως δεν τα απασχολεί καθόλου. Όμως θα έπρεπε…

neakriti.gr