Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis

3:10 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019
03:12 μ.μ. - Τετ, 11/10/2019
Image: Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis

Η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδωσε παραγγελία στην εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis

Η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδωσε παραγγελία στην εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο Novartis . Η εισαγγελέας του αποδίδει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση.
 
Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ζήτησε να διωχθεί για το κακούργημα της δωροδοκίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Σύμφωνα με το documentonews.gr, ιδιαίτερα επιβαρυντικά ήταν για τον Α. Λοβέρδο τα συμπεράσματα του διαβιβαστικού που είχαν σταλεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή προκειμένου να αρθεί η ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας.
 
Στα εν λόγω συμπεράσματα η εισαγγελία κρίνει ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο A. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειμένου «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του».
 
Υπενθυμίζεται πως προ  ημερών ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση σκανδάλου της Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια 8ωρης συνάντησης που είχε με το FBI «μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο».
 
Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης του με υπαλλήλους του FBI, ώστε να αξιολογήσουν οι αμερικανικές αρχές αν θα τον εντάξουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis, δέχθηκε έντονες πιέσεις και εκβιασμό ώστε να τους δώσει στοιχεία σε βάρος του Α. Λοβέρδου.
 
«Έχω συναντηθεί με τις Αμερικανικές Αρχές σε δύο περιπτώσεις, κατόπιν προτροπής των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Η κυρία Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ντζούρας (σ.σ. επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς) μου οργάνωσε συνέντευξη με υπάλληλο του FBI κατά την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου οι αμερικανικές Αρχές να αξιολογήσουν αν θα ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας. Μετά τη συνέντευξη επικοινώνησαν μαζί μου οι Αμερικανοί απευθείας και συγκεκριμένα η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συντόνιζε το αμερικανικό κλιμάκιο.
 
Στις 29 Αυγούστου του 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεϊ, με πρωτοβουλία δική τους, στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την ίδια ομάδα ατόμων. Πριν από τη συνάντηση αυτή, στις 14 Αυγούστου 2018, με παρότρυναν οι Αμερικανοί να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας, ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας, εφόσον το επιθυμούσα… Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, που κράτησε 8 ώρες, μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο. Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, λέγοντάς μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του, χωρίς σαν μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού, και ότι, αν δεν ομολογήσω θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη.
 
Παρά την κατατρομοκράτησή μου τους δήλωσα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτα για κανέναν, οτιδήποτε κι αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις, μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο κύριος Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια ανακούφιση διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα, δεδομένου ότι με τον κύριο Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ».
 
thepressproject.gr