Πολυτεχνείο και στο Ηράκλειο μέσω του ΤΕΙ Κρήτης

6:54 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019
06:01 μ.μ. - Τετ, 02/54/2019
Image: Πολυτεχνείο και στο Ηράκλειο μέσω του ΤΕΙ Κρήτης

Τη δική του πολυτεχνική σχολή αποκτά το ΤΕΙ Κρήτης που το επόμενο διάστημα θα μετεξελιχθεί στο τρίτο Πανεπιστήμιο του νησιού

Το όνομα που θα αποκτήσει το νέο Ίδρυμα δεν είναι ακόμα γνωστό, νονός του αναμένεται να είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που ανέλαβε το έργο της ένταξης του ΤΕΙ στον πανεπιστημιακό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην ονομασία να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός.
 
Η έδρα του Ιδρύματος, όπως είναι λογικό, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, που σίγουρα θα γίνει δεκτή, είναι να παραμείνει το Ηράκλειο, όπου «χτυπάει η καρδιά» του ΤΕΙ.
 
Το πόρισμα , που έγινε αποδεκτό από την επιτροπή κατά πλειοψηφία, εστάλη την περασμένη Τετάρτη στον υπουργό και εντός των ημερών θα σταλεί και ταχυδρομικά, αφού συλλεχθούν οι υπογραφές όλων των μελών της επιτροπής. Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο τις επόμενες ημέρες, αφού, φυσικά, γίνει δεκτό. Τα τμήματα του νέου Ιδρύματος που θα προκύψουν αναμένεται να περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι.
 
Στο πόρισμα υπάρχει μία πρόταση ισορροπημένη που προσπαθεί να πατήσει στην υπάρχουσα πραγματικότητα δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης έκλεισαν την πόρτα στο ΤΕΙ. Εξετάστηκε η βιωσιμότητα, ανάπτυξη του Ιδρύματος που έχει τμήματα από τη μία άκρη της Κρήτης ως την άλλη.
 
Σχολή πενταετούς φοίτησης
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», το νέο Ίδρυμα θα διαθέτει μία ισχυρή πολυτεχνική σχολή με τμήματα πενταετούς φοίτησης σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Η σχολή θα προκύψει από τη συγχώνευση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και της Σχολής Εφασμοσμένων Επιστημών.
 
Η ΣΤΕΦ εδρεύει σήμερα στο Ηράκλειο και έχει τα εξής Τμήματα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Δομικών Έργων, όλα λειτουργούν στο Ηράκλειο.
 
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών έχει τα Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που λειτουργούν στα Χανιά και το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που βρίσκεται στο Ρέθυμνο.
 
Ίσως η κατάσταση να ήταν διαφορετική αν τα άλλα δύο ΑΕΙ της Κρήτης είχαν δεχτεί να συνεργαστούν με το νέο Ίδρυμα, ωστόσο, όπως προέκυψαν τα πράγματα, θα υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ των Τμημάτων των τριών Ιδρυμάτων. Τα Τμήματα θα παραμείνουν στις πόλεις, όπου σήμερα φιλοξενούνται, ενώ συνολικά για το Ίδρυμα δεν θα προκύψει καμία αλλαγή στις έδρες των Τμημάτων του σημερινού ΤΕΙ Κρήτης.

22
 
Σχολή Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο
 
«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Παιδείας στην ίδρυση Σχολής Τουρισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Το Ίδρυμα έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο και , μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει ακόμα μία επίσημη απάντηση. Ωστόσο, ο υπουργός εμφανίζεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο και ίσως το επόμενο διάστημα να έχουμε εξελίξεις για το θέμα.
 
Εν τω μεταξύ, άγνωστο για ποιο λόγο τους τελευταίους μήνες συζητείται το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του Ιδρύματος από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μία συζήτηση, που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», δεν έχει καμία βάση και ανακινείται χωρίς να γνωρίζει κανείς τη σκοπιμότητά της, ωστόσο έχει προκαλέσει ανησυχία σε φορείς του Ρεθύμνου.
 
Πιθανολογείται ότι η συζήτηση ξεκίνησε από το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές στους οργανισμούς των ΑΕΙ που ενδέχεται να έρθουν για συζήτηση στη Βουλή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Πηγές του Πανεπιστημίου αναφέρει στην «Π» πως η συζήτηση δεν έχει κανένα λόγο να γίνεται, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Στον οργανισμό του Ιδρύματος αναφέρονται οι έδρες των διευθύνσεων. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι έδρες των διευθύνσεων είναι στο Ρέθυμνο και οι υποδιευθύνσεις τους είναι στο Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι ο καταμερισμός των διοικητικών υπαλλήλων είναι 164 στο Ηράκλειο και 97 στο Ρέθυμνο.
 
Το κρίσιμο, πάντως, θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι οι φοιτητικές εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Το Ίδρυμα έχει αναθέσει τη εκπόνηση χρηματοοικονομικής και κτηριολογικής μελέτης και ως το τέλος Φεβρουαρίου ενδέχεται να υπάρξει μία νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες.
 
 
 
πηγή patris.gr