Πώς και πότε μπορεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός άρδευσης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

11:13 π.μ. - Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
11:02 π.μ. - Τετ, 27/13/2019
Image: Πώς και πότε μπορεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός άρδευσης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Ποιες οι προϋποθέσεις για να γίνει ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις

Τον Κανονισμό Άρδευσης έτους 2019 ανακοίνωσε ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο Κανονισμός (δείτε αναλυτικά παρακάτω )παραμένει προσωρινά ίδιος με τον Κανονισμό Αρδευσης έτους 2018 δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανώλης Παπαδάκης. Αναφέρεται στις περιπτώσεις αφαίρεσης υδρομέτρων όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις     επισημαίνοντας ότι υπάρχει κατανόηση σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως κάποιος δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις οφειλές του ενώ γίνονται και δόσεις εαν χρειαστεί. Τόνισε στο σημείο ότι πέρυσι λόγω υπερβάσεων αφαιρέθηκαν 120 περίπου υδρόμετρα από τα οποία τα περισσότερα ήταν για να ποτιστούν ελαιόδεντρα και όχι για θερμοκήπια που έκαναν καλλιέργεια  μέσα στο καλοκαίρι όπως θα περίμενε κανείς. Σε ότι αφορά τη σύνδεση δηλώσεων ΟΣΔΕ  με την βεβαίωση ότι οι λογαριασμοί στον ΤΟΕΒ έχουν εξοφληθεί η ρυθμιστεί ανέφερε πως είναι κάτι για το οποίο δεν έχουν τουλάχιστον ακόμη επίσημη ενημέρωση. Κατέληξε λέγοντας πως εάν και εφόσον χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του κανονισμού.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδάκη: 
Α. ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ.
 
    Οι χορηγούμενες ποσότητες νερού ανά καλλιέργεια από 01-01-2019 έως 31-12-2019, για τα αγροκτήματα που εξυπηρετούνται από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας παραμένουν ως είχαν και το έτος 2018 ήτοι:
 
1. Ελαιόδενδρα και αλλα  δένδρα 7 κ.μ. ανά δένδρο.
 
2. Θερμοκήπια με καλλιέργεια κηπευτικών 600 κ.μ. ανά στρέμμα.
 
3. Θερμοκήπια με καλλιέργεια λουλουδιών 1.100 κ.μ. ανά στρέμμα.
 
4. Θερμοκήπια με καλλιέργεια μπανάνας 1.100 κ.μ. ανά στρέμμα.
 
5. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια κηπευτικά 650 κ.μ. ανά στρέμμα.
 
6. Θερμοκήπια με υδροκαλλιέργεια λουλούδια 1.200 κ.μ.  ανά στρέμμα.
 
7. Θερμοκήπια παραγωγής φυταρίων (φυτώρια) 1.000 κ.μ.  ανά στρέμμα.
 
   Η χορήγηση νερού γιά κήπους κατοικίδια ζώα και λοιπές χρήσεις, θα γίνεται χωρίς αίτηση και χωρίς έλεγχο όσον αφορά την έκταση ή τον αριθμό των ζώων, ενώ η χορηγούμενη ποσότητα θα είναι μέχρι 100 κ.μ. νερού το πολύ ανά οικογένεια.
 
 
 
   Β. ΧΡΕΩΣΕΙΣ.
 
   Η τιμή χρέωσης της δικαιούμενης ποσότητας νερού, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,18 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο και για  τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι 0,60 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο, για τις μονάδες παραγωγής φυτωρίων (φυτώρια), ήτοι 0,36 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο και για τα ελαιουργεία 0,40 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο.
 
  
 
   Γ. ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ.
 
   Σε γενόμενη μέτρηση εάν διαπιστωθεί οτι κάποιος καταναλωτής έχει πραγματοποιήσει υπέρβαση σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα αφαιρείται το υδρόμετρο του οποίου η καταγεγραμμένη κατανάλωση, υπερβαίνει το διπλάσιο της δικαιούμενης ποσότητας νερού.
 
   Η υπέρβαση σε ποσοστό μέχρι το 50% επί της δικαιούμενης ποσότητας νερού, θα χρεώνεται επί το διπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι 0,36 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,20 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο για τις μη αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 0,72 ΕΥΡΩ για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 0,80 ΕΥΡΩ γιά τα ελαιουργεία.
 
   Πέραν του 50% η υπέρβαση θα χρεώνεται επί το πενταπλάσιο της συμβατικής τιμής, ήτοι, 0,90 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 3 ΕΥΡΩ ανά κυβικό μέτρο γιά τις μή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 1,8 ΕΥΡΩ για τις μονάδες παραγωγής φυταρίων και 2 ΕΥΡΩ γιά τα ελαιουργεία.
 
 
 
  Δ. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.
 
      Ο καταναλωτής μπορεί να πάρει το νερό που δικαιούται σύμφωνα με τα παραπάνω, συνολικά  από ενα ή περισσότερα υδρόμετρα,  ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που ποτίζει με κάθε υδρόμετρο χωριστά, εφ' όσον ολα τα υδρόμετρά του αρδεύουν αγροκτήματα  που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ευθύνης του Οργανισμού, ή όλα αρδεύουν αγροκτήματα που βρίσκονται εκτός.
 
      Εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή προσωρινά του συμψηφισμού κατανάλωσης νερού γιά αρδευση αγροκτημάτων που βρίσκονται εντός της Ζώνης  Ευθύνης του Οργανισμού, με την κατανάλωση νερού γιά άρδευση αγροκτημάτων που βρίσκονται εκτός της Ζώνης Ευθύνης του Οργανισμού.
 
       Επισημαίνεται ότι η ευθύνη φύλαξης των υδρομέτρων ανήκει στους καταναλωτές, συνεπώς και για την όποια κατανάλωση καταγραφεί σ’αυτό.
 
       Είναι υποχρεωτική η κατασκευή δεξαμενής συλλογής ομβρίων υδάτων από τους καλλιεργητές θερμοκηπίων, παλαιών και νέων, χωρητικότητας 30 κυβικών ανά στρέμμα καλλιέργειας.
 
       Είναι επίσης υποχρεωτική και η μετατροπή του συστήματος άρδευσης από τους καλλιεργητές δένδρων, σε σύστημα στάγδην άρδευσης.
 
   Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η άρδευση ενός κτήματος από δύο ή περισσότερες πηγές (συλλογικά αρδευτικά δίκτυα π.χ. από το Δήμο και από τον ΤΟΕΒ, ή από δύο ΤΟΕΒ κλπ) και στην περίπτωση που αυτό διαπιστωθεί, θα γίνεται διακοπή της παροχής νερού που χορηγεί ο Οργανισμός μας για το συγκεκριμένο κτήμα, διά παντός.
 
   Ζητούμε τη συνεργασία των καταναλωτών, προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μονίμων καλλιεργειών εν όψει της θερινής περιόδου και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη νέα καλλιεργητική περίοδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
 
   Παρακαλούμε τους καλλιεργητές της περιοχής μας να μην προγραμματίζουν καλοκαιρινές  καλλιέργειες, οι οποίες απαιτούν  μεγάλες ποσότητες νερού ενώ η απόδοσή τους είναι κατά κανόνα μηδενική ή και αρνητική.
 
   Λόγω της έντονης λειψυδρίας που επικρατεί στην περιοχή μας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανομβρίας, παρακαλούμε τους καταναλωτές για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Αρδευσης.
 
   Κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη και θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε.
 
   Ο Κανονισμός Αρδευσης θα επανεξεταστεί και θα οριστικοποιηθεί μετά τον Απρίλιο, οπότε θα έχουν διαμορφωθεί πλέον τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.