Πώς θα πάρουν «ζωή» 200 ανεμόμυλοι στο Λασίθι

5:54 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017
05:11 μ.μ. - Παρ, 03/54/2017
Image: Πώς θα πάρουν «ζωή» 200 ανεμόμυλοι στο Λασίθι

Αρχές του Καλοκαιριού, μπαίνει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιο του Δήμου Οροπεδίου για τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ανεμόμυλων μέσα σε κλίμα κεφιού, χαράς και δημιουργίας με έντονο οικολογικό χαρακτήρα

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διοργάνωσης ενός Φεστιβάλ από τον Δήμο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Με την βοήθεια πολιτών και φορέων, πάνω από 200 ανεμόμυλοι, όπως εκτιμάται θα ανοίξουν πανιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μια βδομάδα.  
 
Για το σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του δήμου Οροπεδίου, κονδύλι ύψους 35.000 ευρώ.
Ο φακός της ΚΡΗΤΗ ΤV βρέθηκε στην είσοδο του Οροπεδίου, στη περιοχή «Σελί Αμπέλου» καταγράφοντας μοναδικές εικόνες με αλευρόμυλους οι οποίοι από φέτος θα λειτουργήσουν ως επισκέψιμοι χώροι με προσωπικό που θα αναβιώνει την παραδοσιακή λειτουργία τους.

 
Εντυπωσιακές οι εικόνες παραγωγής αλευριού, με την παραδοσιακή διαδικασία.

 
Αρκετοί τουρίστες μαγνητίζονται από το τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς και από το άλεσμα των σιτηρών.
Γερμανός εμπνεύστηκε από το μυλοτόπι της Κρήτης

 
Το άλλοτε μεγαλύτερο μυλοτόπι της Κρήτης, μαγνήτισε τον Γερμανό σκηνοθέτη Werner Herzog  ο οποίος έκανε γυρίσματα και στο Οροπέδιο, τη δεκαετία του 1960, στο πλαίσιο της πρώτης του ταινίας «Signs of life».
 
Οι ανεμόμυλοι αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ενώ ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης στο άλλοτε μεγαλύτερο μυλοτόπι της Κρήτης.

Αναπολούν το Λασίθι των 10.000 ανεμόμυλων

 
Η αναστήλωση εκατοντάδων ανεμόμυλων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Γιάννη Στεφανάκη, ο οποίος εντείνει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναστήλωση 1.500 ανεμόμυλων, σβήνοντας την εικόνα των ερειπίων και δημιουργώντας στη θέση τους ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.
 
Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τη πιστοποίηση του παραδοσιακού Λασιθιώτικου Ανεμόμυλου, με σκοπό να διασωθεί η τεχνική δημιουργίας και λειτουργίας των ανεμόμυλων όπως τους εμπνεύστηκε και τους κατασκεύασε πριν από σχεδόν 100 χρόνια ο Λασιθιώτης εφευρέτης Εμμ. Παπαδάκης "Σπιρτοκούτης" και ο "Μαρκοστεφανής".
 
«Ένα όνειρο ενός αιώνα για όλους τους Λασιθιώτες αλλά και για όσους αναπολούν το Λασίθι των 10.000 ανεμόμυλων», όπως δηλώνει στην Κρήτη τβ ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι «εφόσον εξασφαλιστεί η πιστοποίηση του παραδοσιακού Λασιθιώτικου Ανεμόμυλου, τότε ανοίγει δρόμος για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων».
 
Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη
 
 
Πηγή: neakriti.gr