ΠΟΥ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και χωρίς εμβόλιο

9:58 π.μ. - Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020
09:09 π.μ. - Τετ, 02/58/2020
Image: ΠΟΥ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και χωρίς εμβόλιο

Tη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας χωρίς εμβόλιο, αλλά με ορθή διαχείριση των επιδημικών εστιών και την επιβολή τοπικών lockdowns, εξέφρασε χθες ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Tη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας χωρίς εμβόλιο, αλλά με ορθή διαχείριση των επιδημικών εστιών και την επιβολή τοπικών lockdowns, εξέφρασε χθες ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, επισημαίνοντας ότι κατά την εκτίμησή του δεν θα επιβληθούν εκ νέου εθνικές καραντίνες. Είναι αναγκαίο να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό, κατέληξε ο δρ Κλούγκε. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα αμερικανικής μελέτης που διαπιστώνει ότι ένα «καθολικό» εμβόλιο μπορεί να μας προστατεύσει έναντι όλων των στελεχών του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Walter Reed και του Ιδρύματος Henry Jackson για την Πρόοδο της Στρατιωτικής Ιατρικής, ανέλυσαν 18.514 γονιδιώματα του ιού που συλλέχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουλίου 2020. Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως την πρωτεϊνική ακίδα της επιφάνειάς του, εναντίον της οποίας στοχεύουν τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια. Η πολυμορφία άλλων ιών, όπως της γρίπης, του HIV-1 και του δάγκειου πυρετού, δυσχέρανε την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι ερευνητές είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πολυμορφία του κορωνοϊού δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός ευρέως προστατευτικού εμβολίου, που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του».

Παρά την αισιοδοξία διεθνών φορέων και επιστημονικής κοινότητας, τα κράτη που βιώνουν καθημερινά αύξηση κρουσμάτων και απειλούνται από το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου δεύτερου πανδημικού κύματος προσπαθούν με κάθε τρόπο να θωρακιστούν. Η Πολωνία, λ.χ., που αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, προχώρησε στην απαγόρευση των απευθείας πτήσεων από 44 κράτη, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Ισραήλ και Ρουμανία. Παραδόξως, στην «κόκκινη λίστα» δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία, παρά τον δυσθεώρητο αριθμό κρουσμάτων της, που ήδη υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Η Ουγγαρία, που πριν από μερικές ημέρες αποφάσισε το σφράγισμα των συνόρων της σε όλους τους ξένους, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διασπορά του φονικού ιού, επέτρεψε την είσοδο επισκεπτών από Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία, υπό τον όρο να προσκομίζουν πρόσφατη βεβαίωση αρνητικού τεστ. Στην Ισπανία, έντονο προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές η εκτίναξη των κρουσμάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο κατά 23,572, με συνέπεια την αύξηση του συνολικού αριθμού νέων λοιμώξεων, εντός του τελευταίου 15νθημέρου, σε 96.000. Στη Φινλανδία περισσότεροι από 900.000 πολίτες «κατέβασαν» μέσα σε 24 ώρες την εφαρμογή εντοπισμού ενεργών κρουσμάτων.

kathimerini.gr