ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού

1:21 μ.μ. - Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Τρί, 28/21/2020
Image: ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού διαβεβαιώνει, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανισμών Διαχείρισης Πόσιμου Νερού και Επεξεργασίας Λυμάτων

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του νερού διαβεβαιώνει, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανισμών Διαχείρισης Πόσιμου Νερού και Επεξεργασίας Λυμάτων (EurEau), η οποία εκπροσωπεί Οργανισμούς Διαχείρισης Πόσιμου Νερού και Επεξεργασίας Λυμάτων από 29 χώρες της Ευρώπης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Γραμματέα του Συνδέσμου Συμβουλίων Ύδρευσης & Αποχέτευσης Κύπρου (ΣΣΥΑΚ) Σοφοκλή Χριστοδουλίδη αναφέρεται ότι «εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι καταναλωτές πιθανό να έχουν διάφορες ερωτήσεις και ανησυχίες σε θέματα που αφορούν το νερό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών, ο ιός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται μέσω του νερού»

Οσον αφορά το πόσιμο νερό, σημειώνεται πως «βάσει όλων των μέχρι σήμερα διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, έχει διαπιστωθεί ότι το πόσιμο νερό που καταναλώνουμε είναι προστατευμένο από τον ιό. Εάν το νερό των πολιτών προέρχεται από υπόγεια ύδατα, ο υδροφόρος ορίζοντας καλύπτεται από στρώματα εδάφους και πετρωμάτων, καθιστώντας το ασφαλές από οποιαδήποτε μόλυνση».

Προστίθεται ότι σε περίπτωση που το νερό της βρύσης των καταναλωτών «αντλείται από επιφανειακές πηγές υδάτων (φράγματα ή/και μονάδες αφαλάτωσης), οι οργανισμοί παροχής πόσιμου νερού διαθέτουν σύστημα πολλαπλών σταδίων επεξεργασίας νερού εφαρμόζοντας τουλάχιστον διαδικασίες όπως η κροκίδωση, η διήθηση και η απολύμανση. Από την πείρα του Συμβουλίου αλλά και από αποτελέσματα ερευνών που διενεργήθηκαν, διαπιστώνεται ότι οποιοσδήποτε ενδεχόμενος ιός εξαλείφεται αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου πολυεπίπεδου συστήματος επεξεργασίας νερού, ενώ οι Οργανισμοί παροχής πόσιμου νερού διεξάγουν τακτικούς ελέγχους που εγγυώνται ότι το νερό είναι καθαρό και ασφαλές».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι «σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ο κίνδυνος άμεσης μετάδοσης του Covid-19 μέσω κοπράνων μολυσμένων ατόμων φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός. Μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί οποιαδήποτε μετάδοση του ιού μέσω στοματικής - περιττωματικής οδού».

Αφού προσθέτει πως «πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης» η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα Ολλανδικά Ινστιτούτα Ερευνών KWR και RIVM ανακοίνωσαν στις 25 Μαρτίου 2020 ότι εντόπισαν ίχνη του RNA, δηλαδή το γενετικό υλικό του ιού σε ακατέργαστα λύματα. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιωθεί ύστερα από ανάλυση της εισροής λυμάτων σε εννέα σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων της Φλαμανδίας στο Βέλγιο, ενώ στην ίδια ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι η εκροή είναι εξ ολοκλήρου απαλλαγμένη από το RNA του ιού».

Ταυτόχρονα τονίζεται πως «η παρουσία ιχνών RNA δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε «ζωντανό» ή λοιμογόνο ιό. Ολες οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι τα άτομα που εργάζονται στον τομέα λυμάτων είναι καλά προστατευμένα εφόσον τηρούν τις συνήθεις προφυλάξεις υγείας και ασφάλειας και δεδομένου ότι χρησιμοποιούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

Η τρέχουσα κρίση, προστίθεται «είναι πιθανό να έχει προκαλέσει διακοπή στον εφοδιασμό εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εθνικές αρχές κάθε χώρας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι λειτουργοί επεξεργασίας λυμάτων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, κατοχυρώνοντας την προτεραιότητά τους σε θέματα πρόσβασης σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

Ακόμα στην ανακοίνωση του κ. Χριστοδουλίδη, προστίθεται ότι «οι οικιακοί καταναλωτές οφείλουν να χρησιμοποιούν ορθά την τουαλέτα, απομακρύνοντας μέσω της δεξαμενής μόνο ούρα, κόπρανα και χαρτί τουαλέτας, και ακολουθώντας υπεύθυνα τις συνήθεις προφυλάξεις κατά τη διάθεση βιολογικών (ανθρώπινων) αποβλήτων. Οποιαδήποτε άλλα απόβλητα όπως υγρά μαντηλάκια, χαρτί κουζίνας και πλαστικά ή λατέξ γάντια πρέπει να απορρίπτονται στον κάδο σκουπιδιών μαζί με άλλα οικιακά απορρίμματα».

Οι οργανισμοί διαχείρισης λυμάτων ανά την Ευρώπη «εντοπίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό των εν λόγω αντικειμένων στο αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη σωλήνων, αντλιών και αποχετευτικών αγωγών, αλλά και πλημμύρες».

Ο Γραμματέας του ΣΣΥΑΚ καλεί όλους να βοηθήσουν ώστε «να διατηρηθεί η ορθή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος. Το μήνυμα προς όλους τους καταναλωτές υπηρεσιών νερού ανά την Ευρώπη είναι σαφές, ότι δηλαδή το πόσιμο νερό που καταναλώνουν και το αποχετευτικό τους σύστημα είναι και θα παραμείνουν ασφαλή, αφού το προσωπικό της Συνομοσπονδίας εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στο κοινό, όπως έκανε πάντα».

kontranews.gr