Πούτιν: «Τελείωσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη»

8:24 π.μ. - Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Τετ, 27/24/2022
Image: Πούτιν: «Τελείωσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ολοκληρωθεί στην πόλη. Στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που νωρίτερα είχε δει τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι «λειτουργούν, αλλά με τον δικό μας τρόπο».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που υποδέχθηκε τον γ.γ. του ΟΗΕ στο γνωστό μακρύ λευκό τραπέζι, είπε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι «η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι περίπλοκη και τραγική και πως είχε μιλήσει για το θέμα και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη εκεί· και τραγική. Αλλά είναι πολύ απλά τα πράγματα στην πραγματικότητα. Μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν σήμερα, που μου είπε ότι στη Μαριούπολη είναι σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν ισχύει, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν εκεί. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη», είπε.

Και απαντώντας στο Κίεβο, που κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πόλη, είπε: «Λέτε ότι οι ρωσικοί ανθρωπιστικι διάδρομοι δεν λειτουργούν. Όχι, σας είπαν ψέματα. Δουλεύουν, αλλά με το δικό μας σύστημα».

Υποστήριξε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη και ήταν «ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε». «Κάποιοι θέλουν να πάνε στη Ρωσία, κάποιοι στην Ουκρανία», είπε.

Πάντως, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, όπου οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις και οι άμαχοι έχουν κρυφτεί στο χαλυβουργείο «Άζοφσταλ», κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ με δυνάμεις του πυροβολικού στη ζώνη εξόδου από τη βιομηχανική ζώνη, ενώ είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι είχε ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τους Ουκρανούς μαχητές -κυρίως μέλη του τάγματος Αζόφ- ότι «κρύβονται πίσω από αμάχους» στα χαλυβουργεία και πρόσθεσε ότι «το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τους απελευθερώσει».

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρώσο πρόεδρος επισημαίνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να «ελπίζει να επιτύχει συμφωνίες μέσω της διπλωματικής οδού», ενώ η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας εξελίσσεται.

Υποστήριξε ότι η Μόσχα και το Κίεβο συνεχίζουν τις συνομιλίες μέσω διαδικτύου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας του είπε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. Ο Λαβρόφ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το ποιος θα μεσολαβήσει σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι η Μόσχα είναι προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών για την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΝΑΤΟ. «Βλέπουμε -και το εξήγησα λεπτομερώς και στον φίλο και συνάδελφο Αντόνιο Γκουτέρες- ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της δράσης των Αμερικανών συναδέλφων μας και της χωρίς όρια επέκτασης του ΝΑΤΟ, η εγκαθίδρυση ενός μονοπολικού κόσμου», σημείωσε.

Προβοκάτσια η σφαγή στην Μπούτσα

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη σφαγή στην Μπούτσα, για την οποία η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και πολλές χώρες έχουν καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να τα ερευνήσει.

«Η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με προβοκάτσια στην Μπούτσα. Η ρωσική πλευρά δεν είχε καμία σχέση» με αυτά τα γεγονότα, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν καμία σχέση με την Μπούτσα. Ξέρουμε ποιος το έκανε. Ξέρουμε ποιος ετοίμασε αυτή την προβοκάτσια, τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Ξέρουμε ποιοι είναι», πρόσθεσε.

efsyn.gr