Πριγκόζιν: Νεκρός ο αρχηγός της Wagner σε πτώση ιδιωτικού τζετ στη Μόσχα, λέει το BBC - Συνολικά 10 τα θύματα

9:20 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023
09:08 μ.μ. - Τετ, 23/20/2023
Image: Πριγκόζιν: Νεκρός ο αρχηγός της Wagner σε πτώση ιδιωτικού τζετ στη Μόσχα, λέει το BBC - Συνολικά 10 τα θύματα

Το Tass δημοσίευσε πως ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας βρισκόταν στην λίστα των επιβατών

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών της Wagner που εξαπέλυσε ένοπλη ανταρσία τον Ιούνιο, βρισκόταν σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή Tver κοντά στη Μόσχα, σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Tass, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας, βρισκόταν στην λίστα των επιβατών, δίχως ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος είχε όντως επιβιβαστεί. Την είδηση μεταδίδουν ολοένα και περισσότερα διεθνή πρακτορεία.

hxonews

Το BBC συγκεκριμένα, δημοσιεύει πως ο Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους επιβάτες και κατ επέκταση είναι νεκρός.

Η Rosaviatsia, η ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν ένας από τους επιβάτες που αναφέρονταν στη λίστα επιβατών του ιδιωτικού τζετ Embraer που συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης.

Χάρτης: Η διαδρομή πτήσης του αεροπλάνου που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Prigozhin

hxonews

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

hxonews

Τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν γρήγορα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος φέρεται να είχε τον αριθμό ουράς RA-02795. Το αεροπλάνο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 λόγω της σύνδεσής του με τον Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, μεταξύ άλλων και λίγο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Λευκορωσία το πρωί της 27ης Ιουνίου.Αξίζει να σημειωθεί πως το δυστύχημα σημειώθηκε στην συμπλήρωσε ακριβώς δύο μηνών από την ανταρσία κατά του ρωσικού στρατού.

Η εξαφάνιση μετά την ανταρσία o Πριγκόζιν είχε εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ηγήθηκε της βραχύβιας εξέγερσης, η οποία είδε τους μισθοφόρους μαχητές του να καταλαμβάνουν για λίγο ένα στρατιωτικό αρχηγείο στη νότια Ρωσία και να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, σοκάροντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που μεσολάβησε με τον Πούτιν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.Έκτοτε, ο Πριγκόζιν εθεάθη στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και σε ένα θολό βίντεο που τραβήχτηκε σχεδόν στο σκοτάδι και υποτίθεται ότι τον δείχνει να δίνει οδηγίες στα στρατεύματά του στη Λευκορωσία για το πώς να συμπεριφέρονται στη νέα τους βάση στην εξορία.Τη Δευτέρα, οι λογαριασμοί του Wagner δημοσίευσαν την πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Prigozhin μετά την ανταρσία, όπου ανέφερε ότι θα επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην Αφρική.

Guardian: Ποιος είναι ο Πριγκόζιν

Στο αποκορύφωμα της πρώτης, μυστικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το καλοκαίρι του 2014, μια ομάδα ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων συγκεντρώθηκε στην έδρα του υπουργείου Άμυνας, ένα επιβλητικό κτίριο της εποχής του Στάλιν στις όχθες του ποταμού Μόσχας.

Ήταν εκεί για να συναντήσουν τον Yevgeny Prigozhin, έναν μεσήλικα άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι και τραχύ ύφος, τον οποίο πολλοί στην αίθουσα γνώριζαν μόνο ως τον υπεύθυνο για τις συμβάσεις τροφοδοσίας του στρατού.

Τώρα, ο Prigozhin είχε ένα διαφορετικό είδος απαιτήσεων. Ήθελε γη από το υπουργείο Άμυνας που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την εκπαίδευση "εθελοντών", οι οποίοι δεν θα είχαν επίσημους δεσμούς με τον ρωσικό στρατό, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πολεμήσουν τους πολέμους της Ρωσίας.

Σε πολλούς στο υπουργείο δεν άρεσε ο τρόπος του Prigozhin, αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο αίτημα. "Οι εντολές έρχονται από τον μπαμπά", είπε στους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιώντας ένα παρατσούκλι για τον Βλαντίμιρ Πούτιν που σχεδιάστηκε για να τονίσει την εγγύτητά του με τον πρόεδρο.

Πρώτο Θέμα