Προβληματισμός αλλά και λύσεις σε χρονίζοντα θέματα πίσω από το χωροταξικό - πολεοδομικό σχέδιο νόμου

11:59 π.μ. - Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020
11:09 π.μ. - Παρ, 04/59/2020
Image: Προβληματισμός αλλά και λύσεις σε χρονίζοντα θέματα πίσω από το χωροταξικό - πολεοδομικό σχέδιο νόμου

Ο Κ. Πανταζής τοπογράφος μηχανικός, μέλος του υπό σύσταση Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Για το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει σήμερα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», και αφορά στην κατάργηση του συνόλου των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση μέσα σε μία διετία, μιλά στον Ηχώ 99,8 ο κ. Κώστας Πανταζής, τοπογράφος μηχανικός, μέλος του υπό σύσταση Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας.

Όπως, μεταξύ άλλων, τονίζει μέσα από την πρόταση του Υπουργείου αφενός μεν έρχονται να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα θέματα που σχετίζονται με την χωροταξία και τη δόμηση αφετέρου δε δημιουργούνται προβλήματα σε ιδιοκτήτες ακινήτων εάν δεν γίνουν κάποιες απαιτούμενες αλλαγές στον σχεδιασμό του υπουργείου

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις είναι η πρόβλεψη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης με την κατάργηση των παρεκκλίσεων. Η αλλαγή της νομοθεσίας για τις κατοικίες και η εφαρμογή για τις υπόλοιπες χρήσεις, μετατρέπει επί της ουσίας πολλά οικόπεδα σε χωράφια κάτι που σημαίνει ότι ζημιώνονται όσοι είχαν αγοράσει εκτάσεις με στόχο την μελλοντική προοπτική αξιοποίησής τους. Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη καθώς έχουν μικρό κλήρο, ανέφερε.

Ο κ. Πανταζής έκανε αναφορά στη σημασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων , μίλησε για το Κτηματολόγιο αλλά και τη νομιμοποίηση αυθαίρετων.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: