Πρόεδρος Φαρμακοποιών Λασιθίου: Το άνοιγμα των σχολείων και η διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

12:09 μ.μ. - Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022
12:01 μ.μ. - Τετ, 05/09/2022
Image: Πρόεδρος Φαρμακοποιών Λασιθίου: Το άνοιγμα των σχολείων και  η διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Προσοχή δεν ισχύουν χειρόγραφα πιστοποιητικά για τα Rapid tests από τα φαρμακεία

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κ. Καλδής μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι υπάρχει επάρκεια σε τεστ και εάν για κάποιο λόγο παρουσιαστεί σε κάποιο φαρμακείο έλλειψη, η προμήθεια νέων γίνεται άμεσα ή ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από άλλο φαρμακείο. Η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και θα είναι ανοιχτή μέχρι το Σάββατο 8 Ιανουαρίου. Καλό είναι λοιπόν οι δικαιούχοι να σπεύσουν να τα προμηθευτούν έγκαιρα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, εξήγησε.

Διευκρίνισε ακόμη ότι τα δωρεάν τέστ δίνονται μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν ισχύει πλέον η διάθεση των δυο δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες καθώς η καταληκτική ημερομηνία ήταν 31 Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία είπε ότι υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση των πολιτών και πολλά από τα τεστ που γίνονται βγαίνουν, θετικά. Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ενημερώνει το σύστημα όμως δεν μπορεί να δώσει πιστοποιητικό εάν δεν έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία του Taxisnet. Ο πολίτης πρέπει να μπει στο σύστημα και να το εκδώσει ή εάν επιθυμεί να δώσει τα στοιχεία του στον φαρμακοποιό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουν ισχύ χειρόγραφα έγγραφα από φαμακοποιό ότι διενεργήθηκε το τεστ ακόμα και εάν έχει την υπογραφή ή τη σφραγίδα του φαρμακοποιού.

Τέλος, σε ότι αφορά το εμβόλιο της γρίπης είπε ότι πολύς κόσμος δεν έχει εμβολιαστεί θεωρώντας, ίσως, ότι προστατεύεται από το εμβόλιο του κορωνοϊού. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και το εμβόλιο της γρίπης, μετά από συμβουλή του γιατρού, θα πρέπει να γίνει κανονικά, τόνισε.