Προσήχθη άνδρας που παραλίγο να κάψει πευκοδάσος στον Κρούστα

9:28 π.μ. - Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018
09:02 π.μ. - Κυρ, 11/28/2018
Image: Προσήχθη άνδρας που παραλίγο να κάψει πευκοδάσος στον Κρούστα

Από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής προσήχθη άνδρας για τη φωτιά στην περιοχή του Κρούστα

 
 
Καταστροφικές προεκτάσεις είχε η κίνηση ενός άνδρα στην περιοχή της Κρούστας ο οποίος καίγοντας υπολείμματα καλλιεργειών παραλίγο να κάψει ολόκληρο πευκοδάσος.
 
Ο άνδρας ηλικίας 45-50 ετών προσήχθη από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα οδηγηθεί την Παρασκευής την Εισαγγελία, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τη φωτιά.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Μαραγκάκη, η φωτιά στον Κρούστα Αγίου Νικολάου, έκαψε 20 στρέμματα πευκοδάσος, μέσα στο οποίο βρίσκονταν μελίσσια και πρόβατα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο άνδρας ειδοποίησε την πυροσβεστική ενώ κάηκε και δική του έκταση λόγω της φωτιάς.
 
Σύμφωνα με τον κ.Μαραγκάκη  η κίνηση του άνδρα που προσήχθη αποτελεί βαριά αμέλεια. Ωστόσο εάν η φωτιά επεκτανόταν και ξέφευγε από τον έλεγχο "θα είχαμε δέυτερη Χαλκιδική" όπως τόνισε ο ίδιος.
 
Μάλιστα, ο κ. Μαραγκάκης με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά έκανε παρέμβαση στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV. Όπως ο ίδιος σημείωσε μπορεί η αντιπυρική περίοδος να τελείωσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να καίει αφιδώς.
 
«Πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε μια έκκληση προς όσους προχωρούν σε καύση κλαδιών. 
 
 
 
Χρήσιμες συμβουλές για την καύση κλαδιών
 
- Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του οικοπέδου μας, ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία
 
-Αφαιρούμε – καθαρίζουμε την εδαφιαία βλάστηση σε ακτίνα 10 τουλάχιστον μέτρων από την εστία
 
-Τηρούμε την ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα
 
-Καίμε τα κλαδιά λίγα–λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας
 
- Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο
 
- Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα, τσάπες κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια
 
- Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος
 
- Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται κάψουμε για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

neakriti.gr