Πρόσκληση σε συζήτηση στον Αγ. Νικόλαο και την Ιεράπετρα για το ΚΕΘΕΑ

12:27 μ.μ. - Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
12:11 μ.μ. - Τρί, 28/27/2023
Image: Πρόσκληση σε συζήτηση στον Αγ. Νικόλαο και την Ιεράπετρα για το ΚΕΘΕΑ

Η ανακοίνωση από το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για κατάργηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τη συγχώνευσή του, μαζί με τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα, σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ):

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κατάλυση του ιστορικότερου φορέα απεξάρτησης στη χώρα μας με ευρύτατη αποδοχή από την ελληνική κοινωνία (ΚΕΘΕΑ), μέσω του οποίου έχουν απεξαρτηθεί και επανενταχθεί στην κοινωνία χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς και στην κατάργηση των υπολοίπων εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Διατυπώνουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τον αθηνοκεντρικό, ιατροκεντρικό και γραφειοκρατικό φορέα που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας και για τις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία.

Θεωρούμε ότι το προωθούμενο μοντέλο οργάνωσης του χώρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων μέσω του ΕΟΠΑΕ είναι ατελέσφορο και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς θα αλλοιώσει και θα συρρικνώσει το έργο των κατά τόπους προγραμμάτων απεξάρτησης, θα τα αποκόψει από τις τοπικές κοινωνίες και θα βάλει τέρμα στην ευέλικτη κάλυψη τοπικών αναγκών.

Ζητάμε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για το ΕΟΠΑΕ, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η σημερινή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και των υπόλοιπων εγκεκριμένων φορέων και προγραμμάτων, και να διατηρηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της απεξάρτησης.

Σας καλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις αλλαγές που προωθούνται και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου και την ίδια ημέρα στις 18.00 το απόγευμα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Το προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Νικολάου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ