Προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ

12:11 μ.μ. - Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018
12:09 μ.μ. - Τρί, 11/11/2018
Image: Προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ

Επιστολή σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που ξεκίνησαν από το 2015 και μετά δεν έγιναν σε αναλογία με τα ποσοστά πληρότητας σε προσωπικό των Νοσοκομείων , αλλά με άλλα κριτήρια, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά το ΓΝΑΝ να συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.. Με την επιστολή ζητείται από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων προσωπικού για το ΓΝΑΝ σε αριθμό τέτοιο που να υπάρξει σημαντική βελτίωση  των συνθηκών εργασίας και να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας προσωπικού σε σχέση με τον οργανισμό κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η άμεση προκήρυξη των μισών τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων του ΓΝΑΝ.
Επίσης στην επιστολή αναφέρεται ότι συνεχίζεται η τακτική της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβασιούχους, κάτι που είναι αντίθετο σε ότι προβλέπει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ το νέο σύστημα πρόσληψης επικουρικών έχει αρνητικά σημεία που οδήγησαν στο ότι για το ΓΝΑΝ από τις 25 θέσεις επικουρικών που εγκρίθηκαν, οι 13 θέσεις βγήκαν «άγονες» και θα προσληφθούν μόλις 12 επικουρικοί. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αλλάξει το σύστημα σε δύο σημεία. Μετά από τη δημοσίευση αποτελεσμάτων μετά τις εγκριτικές να δίδεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, διόρθωσης των αιτήσεων και προσκόμισης δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, για να μην βγαίνουν άδικα άγονες οι θέσεις και να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγει το σύστημα (τουλάχιστον σε κάποιες ΥΠΕ) περισσότερες από μία φορές κάθε χρόνο.
Δείτε την επιστολή αναλυτικά:
 
"Κύριοι Υπουργοί , όπως γνωρίζετε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας με ποσοστό πληρότητας μονίμων υπαλλήλων σε σχέση με τον οργανισμό κοντά στο 55%.
Δυστυχώς οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν στο νοσοκομείο μας από το 2015 και μετά δεν ήταν αρκετές για να βελτιώσουν την κατάσταση αφού ήταν σχεδόν αντίστοιχες με τον αριθμό των αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις).
Η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΓΝΑΝ, πρόβλημα που δυσχεραίνει τη σωστή λειτουργία του.
Δυστυχώς οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που ξεκίνησαν από το 2015 και μετά δεν έγιναν σε αναλογία με τα ποσοστά πληρότητας των Νοσοκομείων σε προσωπικό, αλλά με άλλα κριτήρια, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά το ΓΝΑΝ να συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.
 
Σας ζητούμε λοιπόν να προχωρήσετε σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων προσωπικού για το ΓΝΑΝ σε αριθμό τέτοιο που να υπάρξει σημαντική βελτίωση  των συνθηκών εργασίας και να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας προσωπικού σε σχέση με τον οργανισμό κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η άμεση προκήρυξη των μισών τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων του ΓΝΑΝ.
 
Θεωρούμε άδικο και αρνητικό το γεγονός ότι μέσα στο 2018 δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμιά προκήρυξη μόνιμων θέσεων και αναμένεται η προκήρυξη 14 θέσεων στο επόμενο διάστημα, από τις οποίες όμως οι 10 αφορούν θέσεις που καλύπτονται ήδη με επικουρικό προσωπικό που θα λήξει η θητεία του 31/5/2019. 
 
Το γεγονός ότι με την απλοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού δίνεται η δυνατότητα στο νοσοκομείο μας να προσλάβει έναν αριθμό συμβασιούχων μεγαλύτερο από την προκήρυξη των μόνιμων, εκ των πραγμάτων καταδεικνύει ότι συνεχίζεται η τακτική της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβασιούχους, κάτι που είναι αντίθετο σε ότι προβλέπει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ούτως ή άλλως το κόστος απασχόλησης μόνιμων από το κόστος απασχόλησης συμβασιούχων δεν διαφέρει.
Γι αυτό κι εμείς ζητάμε οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό με νέες προκηρύξεις και με μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων κάθε μορφής.
 
 Βεβαίως από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει επίκληση των περιορισμών των μνημονίων και της τρόϊκας στις προσλήψεις μόνιμων και γι΄ αυτό νομοθετήθηκε η απλοποίηση της πρόσληψης επικουρικών. Όμως το νέο σύστημα στην πρώτη εφαρμογή του έδειξε ότι έχει αρκετά αρνητικά σημεία, που οδήγησαν στο ότι για το ΓΝΑΝ από τις 25 θέσεις επικουρικών που εγκρίθηκαν, οι 13 θέσεις βγήκαν «άγονες» και θα προσληφθούν μόλις 12 επικουρικοί.
 
Βασική αιτία είναι ότι με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα πρόσληψης επικουρικών  λοιπού προσωπικού οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη του υποψηφίου οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης χωρίς να δίνεται  δυνατότητα υποβολής ένστασης μετά το αποτέλεσμα που δημοσιεύεται μετά από την εγκριτική απόφαση πρόσληψης μιας θέσης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο οι περισσότερες από τις μισές θέσεις που εγκρίθηκαν για το Νοσοκομείο μας να βγουν άγονες, ενώ υπήρχαν υποψήφιοι. Αυτό είναι πραγματικά άδικο και αναποτελεσματικό. Ζητούμε λοιπόν μετά από τη δημοσίευση αποτελεσμάτων μετά τις εγκριτικές να δίδεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, διόρθωσης των αιτήσεων και προσκόμισης δικαιολογητικών από τους υποψηφίους, για να μην βγαίνουν άδικα άγονες οι θέσεις.
 
Ένα επίσης αρνητικό και ανησυχητικό στοιχείο σε σχέση με το νέο σύστημα πρόσληψης επικουρικών, είναι το ότι μετά άνοιγμα του συστήματος φέτος το Νοέμβριο, το σύστημα θα ξανανοίξει για αιτήσεις μετά από ένα χρόνο. Αυτό δυσκολεύει πολύ την εύρεση υποψηφίων για μικρά νοσοκομεία όπως το δικό μας, που βρίσκονται σε μικρούς παραμεθόριους νομούς όπως ο νομός Λασιθίου. Αν παραμείνει αυτό,  σε περίπτωση νέας έγκρισης επικουρικών  θέσεων για το νοσοκομείο μας μέσα στο 2019 υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε και πάλι πολλές «άγονες» θέσεις. Ο σχεδιασμός λοιπόν θα πρέπει να λάβει υπόψιν όχι μόνο την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και την επαρχία και ειδικά τις νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας όπου δεν υπάρχει πληθώρα αιτήσεων. Γι΄ αυτό ζητούμε να δώσετε τη δυνατότητα να ανοίγει το σύστημα (τουλάχιστον σε κάποιες ΥΠΕ) περισσότερες από μία φορές κάθε χρόνο.
 
Αυτές είναι οι προτάσεις μας για το νέο σύστημα πρόσληψης επικουρικού λοιπού προσωπικού  και ζητούμε να τις λάβετε υπόψιν ως έσχατη λύση για να μπορέσει να ενισχυθεί το Νοσοκομείο μας προσωρινά με προσωπικό. 
 
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως ζητούμε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αφού οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο προβλέπονται από το Σύνταγμα και είναι απαραίτητες για χώρους όπως αυτός της υγείας"
.
Για το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ

 Ο πρόεδρος:  Γ. Μανουσάκης 
       
 Η Αναπληρωτής Γραμματέας: Αλ. Παρασκευάκη