Προσοχή! Στις 20 Απριλίου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη

10:24 π.μ. - Τρίτη, 18 Απριλίου 2023
10:04 π.μ. - Τρί, 18/24/2023
Image: Προσοχή! Στις  20 Απριλίου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη

Με ανησυχεί η φετινή χρονιά λόγω των δεικτών κλιματολογικών συνθηκών, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας Δ. Καλιοντζής

Νωρίτερα κατά 10 ημέρες ξεκινά φέτος η αντιπυρική περίοδο στην Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές μετά τη σχετική απόφαση που υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο. Η έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός ορίστηκε από τις 20 Απριλίου 2023, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης, για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και το Νομό Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Π.Υ. Ιεράπετρας Δημήτρη Καλιοντζή ήταν κάτι αναγκαίο γιατί καταγράφονται αυξημένα περιστατικά πυρκαγιών και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση και επέκταση μιας φωτιάς. Από τις 20 του μήνα λοιπόν απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο διαφορετικά θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι επειδή μπορεί πολλοί να σπεύσουν να κάψουν τα κλαδιά κλπ. θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιά όταν φυσά αέρας και οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους νερό.

Επιπλέον φέτος τα εναέρια μέσα θα είναι διαθέσιμα ένα μήνα πιο νωρίς, από τις αρχές δηλαδή του Μάη. Οι εποχικοί πυροσβέστες ωστόσο θα ξεκινήσουν την υπηρεσία τους από 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι πλήρη ανάπτυξη των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε αλλά η υπηρεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες. Δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή μας επικρατούν συνθήκες περιβάλλοντος και δείκτες τέτοιοι όπως αυτούς του Ιουνίου. Αντιλαμβάνεται κανείς την επικινδυνότητα, ανέφερε.

Στάθηκε στη συνέχεια στη δυσκολία πρόσβασης στο δάσος του Σελακάνου μετά τις κατολισθήσεις στη θέση Σχίστρα. Ο εναλλακτικός δρόμος είναι μεν προσπελάσιμος όμως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με τις όποιες συνέπειες. Ως υπηρεσία έχουν στείλει έγγραφα προς τους αρμόδιους ενημερώνοντας για τους κινδύνους και την ανάγκη να βρεθεί λύση.