Προσωπικός Γιατρός – Άνθρακας ο θησαυρός: Μόλις ένας γιατρός από την Ιεράπετρα για 26.000 κατοίκους

10:25 π.μ. - Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Τετ, 31/25/2022
Image: Προσωπικός Γιατρός – Άνθρακας ο θησαυρός: Μόλις ένας γιατρός από την Ιεράπετρα για 26.000 κατοίκους

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης

Οι διαδικασίες για την απόκτηση προσωπικού γιατρού τρέχουν και υπενθυμίζεται πως από την 1η Αυγούστου βρίσκεται σε εξέλιξη η εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου που ξεκινά από 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2023.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Νικολαράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι  στη λίστα από την οποία ο πολίτης μπορεί να κάνει επιλογή, συμπεριλαμβάνονται ιατροί Γενικής Ιατρικής και Παθολόγοι.  Σε  επίπεδο νομού δεν υπήρξε προθυμία από  γιατρούς.  Καθώς  μόλις 10 έχουν δηλώσει συμμετοχή. Οι οποίοι σημειωτέων είναι ήδη υπηρετούντες  και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Το πρόβλημα της μη προθυμίας  είναι πανελλαδικό. Θα πρέπει η πολιτεία να το δει διαφορετικά αλλιώς θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ανέφερε ο κ. Νικολαράκης.

Σύμφωνα  πάντως με όσα έχουν ανακοινωθεί, όσοι  πολίτες εγγραφούν θα έχουν οφέλη και αντιστοίχως όσοι δεν εγγραφούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα και εξετάσεις.

Ειδικότερα, όσοι αποκτήσουν προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους: είτε μέσω της πλατφόρμας, όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη, είτε αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.gov.gr/upourgeia/upourgeio-ugeias/ugeias/eggraphe-se-prosopiko-iatro