«Προτεραιότητα η χρηματοδότηση της προσαγωγού διώρυγας» λέει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

3:05 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018
03:01 μ.μ. - Πέμ, 18/05/2018
Image: «Προτεραιότητα η χρηματοδότηση της προσαγωγού διώρυγας» λέει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

«Να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση έστω ένα μικρό ανταποδοτικό έργο στην Ιεράπετρα»

Για το πρόβλημα της ανομβρίας που απειλεί την περιοχή μας και τις καλλιέργειές της, μετά από τις ελάχιστες φετινές βροχοπτώσεις και την ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη του Φράγματος μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος της Ιεράπετρας κ.Θεοδόσης Καλαντζάκης στον ΗΧΩ και στην Μαρία Τσαγκαράκη.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στη σημασία χρηματοδότησης του έργου της προσαγωγού διώρυγας από τους Μύθους στο Φράγμα των Μπραμιανών.
Χαρακτηριστικά είπε: 
"Αν δεν υπήρχαν αυτές οι γεωτρήσεις που άνοιξε το ΤΟΕΒ μετά την παραχώρηση του Δήμου, σήμερα η Ιεράπετρα δε θα είχε καλής ποιότητας νερό, μάλλον θα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα στην άρδευση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και όχι μόνο. Δεν μπορεί όμως, να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ενα μεγάλο έργο που αφορά τους αγρότες της περιοχής μας και το γνωριζουν πολύ καλά στο Υπουργείο, το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές και το έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός . Τί άλλο μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε αυτήν την κυβέρνηση ότι πρέπει αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί την επόμενη μέρα;
Μην φανταστείτε ότι είναι ένα τεράστιο έργο. Είναι όμως ένα έργο που μπορεί να βοηθήσει μέχρι να ωριμάσουν οι συμπληρωματικές μελέτες του Φράγματος, για να μπουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες νερού μέσα στο Φράγμα.
Δεν είναι λογική να λέμε, δεν έχεις δικαίωμα να καλλιεργείς το καλοκαίρι, γιατί δεν έχω νερό, το 2018. Εκ των πραγμάτων, όμως, αναγκάζεται να το πει ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. γιατί πραγματικά δεν έχει νερό. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση εισπράττει από την Ιεράπετρα, από πολλές πλευρές.Και τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ένα μεγάλο έργο ανταποδοτικό στην Ιεράπετρα. Ήρθε η ώρα,  η  κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει έστω ένα μικρό έργο, μιλάω για την προσαγωγό."

Στην επισήμανση ότι το έργο αυτό δεν λύνει ουσιαστικό το πρόβλημα της άρδευσης στην περιοχή, ο Δήμαρχος απάντησε:
 "Είναι όμως μια λύση βραχυπρόθεσμη. Μακροπρόθεσμα βλέπουμε τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος, που στο Υπουργείο Υποδομών αυτή τη στιγμή έχουμε αυτές τις Μελέτες, που έχουν να κάνουν με τα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για να μπορέσει το Φράγμα να τροφοδοτείται με καλής 
ποιότητας νερό και να μην πηγαίνει το νερό στη θάλασσα και από κει και πέρα, αν συνεχίσουμε να μην έχουμε στην περιοχή μας βροχοπτώσεις, τότε πρέπει να βρούμε κάποιους άλλους μεθόδους, όπως είναι τα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία  είναι δαπανηρά, κοστίζει η επεξεργασία του νερού και δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά..."

Επιπλέον ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού. "Λόγω της φύσης της δουλειάς μου, θα πρέπει να ξέρετε ότι ως Δήμαρχος προσωπικά παρακολουθώ και την τελευταία τεχνολογία για τη διαχείριση του νερού. Πρέπει κάποια στιγμή να δόυμε και τη διαχείριση του νερού που κάνουμε, θα πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες του νερού που καταναλώνουμε, είτε  στα θερμοκήπια, είτε στις αγροτικές καλλιέργειες.
Υπάρχει και εκεί η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε περισσότερο νερό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τί γίνεται στις άλλες χώρες, όπως στην Κύπρο ή στο Ισραήλ, τεχνολογία που μπορούμε και εδώ να τη φέρουμε, αλλά όλα αυτά για να γίνουν πρέπει να υπάρχει η διάθεση να στηρίξει η εκάστοτε κυβέρνηση τους αγρότες της περιοχής μας."

Συνολικά η συνέντευξη του Δημάρχου για το θέμα της άρδευσης εδώ: