Προτιμούν τους «φθηνούς» ανήλικους εργαζόμενους

11:13 π.μ. - Σάββατο, 7 Απριλίου 2018
11:04 π.μ. - Σάβ, 07/13/2018
Image: Προτιμούν τους «φθηνούς» ανήλικους εργαζόμενους

Έκρηξη της απασχόλησης ανηλίκων και στην Κρήτη

Δεκαετίες πίσω έχει γυρίσει η απασχόληση και στην Κρήτη, με τους εργοδότες να δείχνουν αυξανόμενη προτίμηση στους "φθηνούς" ανήλικους. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ν.Ηρακλείου διαπιστώνει πρωτοφανή αύξηση της απασχόλησης νέων κάτω των 18 ετών, κι αυτό σε ό,τι αφορά τη νόμιμη απασχόληση, γιατί στη "μαύρη" εργασία κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα την έκταση του θέματος.
 
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κάνει λόγο για πρωτοφανή έκρηξη στην απασχόληση ανηλίκων που παρατηρείται φέτος, και στην Κρήτη όπως και σε όλη την επικράτεια.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο Νομό Ηρακλείου, ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ σε αριθμό τις αιτήσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά και αν λάβουμε υπόψη  μας  ότι βρισκόμαστε στην αρχή της υψηλής περιόδου επισκεψιμότητας (High season) και σε συνδυασμό, με το κλείσιμο των σχολείων,  αναμένεται νέο κύμα απασχόλησης ανηλίκων στον χώρο του τουρισμού.
 
"Η έκρηξη του φαινομένου, οφείλεται τόσο στην ζήτηση «φτηνού» εργατικού δυναμικού, λόγω της φετινής μειωμένης προσφοράς  εργασίας, υπό την μορφή μαθητείας από χώρες όπως η Πολωνία, που μέχρι πέρυσι πρόσφεραν «απλόχερα», όσο και στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των ελληνικών νοικοκυριών, με τους γονείς να ζητούν οικονομική βοήθεια και από τα ανήλικα παιδιά τους.
 
Να σημειωθεί ότι μόνο στο Νομό Ηρακλείου οι νόμιμες άδειες απασχόλησης ανηλίκων, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι σήμερα αγγίζουν τις 320.
 
Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμπνέει ανησυχία, καθώς η εργασία ανηλίκων μας γυρίζει σε μεταπολεμικές εποχές" - αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.
 
 
cretalive.gr