Πρωτοφανές: Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου προχωρά ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

10:01 π.μ. - Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023
10:04 π.μ. - Δευ, 03/01/2023
Image: Πρωτοφανές: Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου προχωρά ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Αφορά χρέος του Δήμου έως το 2018

Ένα σοβαρό θέμα οικονομικής φύσεως έχει προκύψει μεταξύ Δήμου και ΤΟΕΒ Ιεράπετρας με το χρέος του Δήμου προς τον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων να αγγίζει τα 261.000 ευρώ.

Ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ανέλυσε το πως φτάσαμε ως εδώ και γιατί αναγκάζονται ως ΤΟΕΒ να προβούν σε διαταγές πληρωμής και κατάσχεση λογαριασμών του δήμου.

Όπως εξηγεί, αυτά τα χρέη αφορούν  λογαριασμούς για καταναλώσεις  μέχρι το 2018. Από το 2019  ο Δήμος Ιεράπετρας πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του.

Αφορούν  την άρδευση στις περιοχές  Κάτω Χωριού και Μακρυλιάς που είναι εκτός ζώνης ΤΟΕΒ. Ο οποίος, ΤΟΕΒ, δίνει το νερό και ο Δήμος διαχειρίζεται τους λογαριασμούς, εισπράττει τα χρήματα και οφείλει να τα αποδώσει στον ΤΟΕΒ.  Από τη στιγμή λοιπόν που  ο  ΤΟΕΒ   έβλεπε ότι ο Δήμος δεν προχωρούσε στην εξόφληση των οφειλών του, άσκησε αγωγή κατά του Δήμου τον Μάιο του 2020. Ακολούθησε μια διαδικασία συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς η οποία έγινε το 2021. Το ποσό της αγωγής ήταν 360.000 ευρώ το οποίο κατέβηκε τελικά στα 261.000 ευρώ Ο Δήμος επί της ουσίας αποδέχθηκε το χρέος του, ωστόσο δεν μερίμνησε για την πληρωμή του. Ο Δήμος όμως έχει εισπράξει τα χρήματα από τους λογαριασμούς. Σημειωτέων ότι η τιμή που πουλά ο ΤΟΕΒ είναι 0,10 λεπτά ενώ ο Δήμος το πουλά 0,54 λεπτά.

Φτάσαμε στο σήμερα και από τη στιγμή που ο Δήμος εξακολουθεί να μην πληρώνει το ποσό των 261.000 ευρώ, πρέπει να προβούμε σε διαταγές πληρωμής. Ο Δήμος βέβαια επικαλείται διάφορους λόγους για τη μη πληρωμή, μεταξύ αυτών ότι περιμένουν  από το Υπουργείο Εσωτερικών κάποια χρηματοδότηση.

Η πρώτη διαταγή πληρωμής πάντως επιδόθηκε στην αντιδήμαρχο οικονομικών κα Χρύσα Χατζημαρκάκη τον Νοέμβρη  του 2022. Στην πορεία επιδόθηκε και η δεύτερη διαταγή στην κα Δώρα Χριστοδουλοπούλου (γενική γραμματέα) . Παρα την αποστολή των διαταγών πληρωμής τους δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία του Δήμου με τον ΤΟΕΒ.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ είναι υπόλογο απέναντι στα μέλη του αναφορικά με  αυτή την οφειλή. Δεν είναι και σωστό να βγάζουμε το ρολόι του νερού από παραγωγούς για οφειλές 100 ευρώ όταν ο Δήμος μας χρωστά ένα τόσο μεγάλο ποσό.  Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν  υπάρχει δυνατότητα να κατασχεθούν τα χρήματα  από τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου. Διαφορετικά οι δικηγόροι θα αναζητήσουν τον τρόπο που θα γίνει η είσπραξη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάκης.