Ψαρεύοντας στα Paradise Papers

5:44 μ.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
05:11 μ.μ. - Παρ, 17/44/2017
Image: Ψαρεύοντας στα Paradise Papers

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) άρχισε να προσθέτει δεδομένα από τα Paradise Papers στη δημόσια λίστα των εκατοντάδων χιλιάδων offshore εταιρειών που γνωρίζουμε από προηγούμενες διαρροές

Στη λίστα περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και 192 ελληνικές διευθύνσεις. Μεταξύ των ονομάτων, οικογένειες εφοπλιστών όπως η οικογένεια Αλαφούζου και η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Παρακολουθήστε τη ζωντανή ενημέρωση από το ThePressProject.

 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στα Paradise Papers

 
Ανάμεσα στα περίπου 250 ελληνικά ονόματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων αναφέρεται και αυτό του Θεόδωρου Βενιάμη, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης προσέφερε τη θερμή υποστήριξή του σε όσους προσφεύγουν στις λύσεις των εξωχώριων εταιρειών με σκοπό να αποφύγουν τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους από τις εθνικές κυβερνήσεις, μη διστάζοντας μάλιστα να χλευάσει τον Τύπο για τις αποκαλύψεις, και να χαρακτηρίσει ως «ηθικό δικαίωμα» τους τη φοροαποφυγή, στον απόηχο της αποκάλυψης των Paradise Papers για τη συμμετοχή της Μαρέβας Μητσοτάκη σε αντίστοιχη εταιρεία.

 
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη στα Paradise Papers
 
Μία ακόμα οικογένεια με έντονη παρουσία στη λίστα των ελληνικών ονομάτων των Paradise Papers που δημοσίευσε η ICIJ, είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη, με τα ονόματα του Γιάννη Βαρδινογιάννη και της Αριέττας Βαρδινογιάννη-Λιβανού, σύζυγος Γιώργου.

Ο Γιάννης «Τζίγκερ» Βαρδινογιάννης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού, εμφανίζεται να είναι μέτοχος της WLR IV Loans AIV Feeder με έδρα τις νήσους Κέιμαν, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διεύθυνση που έχει δηλώσει ο επιχειρηματίας είναι η ίδια που δηλώνει ως έδρα της στην ιστοσελίδα της η εταιρεία της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Avin Oil.

 
Η σύζυγος του υιού του Βαρδή Βαρδινογιάννη και αδερφού του Γιάννη, Γιώργου εμφανίζεται να συμμετέχει σε τρεις offshore με έδρα τις Βερμούδες. Συγκεκριμένα, στην The Bonavista Trust ιδρυθείσα το 1998, καθώς και στις The Hillart Trust και The Freehold Trust με ημερομηνία ίδρυσης τον Φεβρουάριο του 2010. 

 
Για τις τρεις αυτές εταιρείες δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δράση τους, ωστόσο η διεύθυνση κατοικίας που εμφανίζεται στο όνομά της είναι η ίδια με πέντε ακόμη μέλη της οικογένειάς της, γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού, στο Μονακό.
 
Σημειώνεται πως για τις παραπάνω εταιρείες παραμένει άγνωστο εάν είναι ακόμα σε λειτουργία ή όχι.

Νόμιμο αλλά..
 
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι μέθοδοι φοροαποφυγής μέσω offshore εταιρειών είναι κατά κανόνα νόμιμη, εκτος φυσικά αν τα χρήματα προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η φοροαποφυγή μέσω offshore εταιρειών είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι ελίτ για να μην πληρώνουν τους φόρου που τους αναλογούν στα κράτη, κάτι που δημιουργεί διαφορετικούς κανόνες για ισχυρούς και απλούς πολίτες.

 
Ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank στα Paradise Papers
 
Ένα ακόμα όνομα που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της έρευνας του ICIJ, είναι ο τραπεζίτης και σημερινός CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, που εμφανίζεται να μετέχει στην offshore εταιρεία Aloga Ltd., την οποία και αποκάλυψε με δημοσίευμά του το News247


 
 
 
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών τα Paradise Papers
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, η επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη, διέταξε τη διενέργεια έρευνας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που διαθέτουν offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους. Από «κόσκινο» θα περάσουν και τα ονόματα που αφορούν Έλληνες οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 
 
Η Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη στα Paradise Papers

Άλλο ένα όνομα που δεν προκαλεί έκπληξη, αυτό της Μαρέβας Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την πρώτη αποκάλυψη των Paradise Papers.
 
Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η λίστα των ελληνικών ονομάτων για τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την θέλουν επικεφαλής της Eternia Capital Management με ημερομηνία ίδρυσης τον Μάρτιο του 201. Αξίζει να σημειωθεί πως η διεύθυνση με την οποία συνδέουν τα Paradise Papers την offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν, είναι η διεύθυνση του κοινού της σπιτιού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ανδρέας Βγενόπουλος

Στα Paradise Papers συνανταμε το όνομα «Andreas Vgenopolous». Βάσει της διεύθυνσης όμως συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλο, που έφυγε από τη ζωή το 2016. Ο Βγενόπουλος εμφανίζεται στη διοίκηση της IRF European Finance Investments Ltd, εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες. Παραμένει άγνωστο το τι έχει γίνει με τη θέση του Βγενόπουλου στην εταιρεία, μετά τον θάνατο του.
 
Βίκτωρας Ρέστης
O εφοπλιστής, Βίκτωρας Ρέστης, εμφανίζεται στα Paradise Papers ως διευθύνων σύμβουλος της Maritime Capital Shipping Limited, offshore με έδρα τις Βερμούδες

 
Η εφοπλιστική οικογένεια Κομνηνού στα Paradise Papers
Στη λίστα των ονομάτων (εκτός αν πρόκειται για κάποια τρελή συνωνυμία) βρίσκουμε τον εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό, τη σύζυγο του Όλγα και την κόρη τους Αθανασία, που εμφανίζονται ως μέτοχοι στην Planet S.A., που ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τα νησιά Κέιμαν



Πηγή: thepressproject.gr