Ψάχνουν άλλο εργολάβο για τη γέφυρα Χαμεζίου

8:35 π.μ. - Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Πέμ, 31/35/2018
Image: Ψάχνουν άλλο εργολάβο για τη γέφυρα Χαμεζίου

Αδυναμία και επισήμως από τον αρχικό ανάδοχο

Ξεκίνησε η διαδικασία υποκατάστασης του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή της γέφυρας Χαμεζίου μέσα από τη διαδοχική ενημέρωση των επόμενων αναδόχων της δημοπράτησης του έργου. Όπως είναι γνωστό ο αρχικός ανάδοχος του έργου, αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες τις οποίες είχε δεσμευτεί, με αίτημά του προς τη διοίκηση του ΟΑΚ ζήτησε την υποκατάστασή του.
 
Με το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά αναλαμβάνει την ευθύνη για την αδυναμία του να ολοκληρώσει τις εργασίες που εκκρεμούν. Το έγγραφο αυτό ουσιαστικά λύνει τα χέρια του ΟΑΚ να προχωρήσει στην αντικατάσταση του εργολάβου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να κληθούν τα εργολαβικά σχήματα που είχαν καταλάβει τη δεύτερη τρίτη τέταρτη… μέχρι και την τελευταία θέση, να ενημερωθούν για την υποκατάσταση του εργολάβου και να ερωτηθούν για το αν μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου.
 
Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από τον δεύτερο ανάδοχο που έδωσε μικρότερη έκπτωση από τον πρώτο ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί αναλυτικά για την κατάσταση του έργου και να απαντήσει για το αν μπορεί να αναλάβει την υλοποίησή του. Σε περίπτωση που αρνηθεί θα ερωτηθεί ο επόμενος και αντίστοιχα αυτός που ακολουθεί μέχρι να φτάσουμε και στον τελευταίο.
 
Πρόκειται για μια διαδικασία που όπως εξηγεί ο διευθύνων  σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης προβλέπεται από το νόμο περί δημοσίων έργων. Ωστόσο μικρή λεπτομέρεια είναι ότι αυτός που θα αναλάβει να ολοκληρώσει την εργολαβία, θα πρέπει να την εκτελέσει όχι με την έκπτωση που ο ίδιος έδωσε, αλλά με την έκπτωση του πρώτου αναδόχου που αντικαταστάθηκε…
 
Η όλη διαδικασία της επιλογής νέου αναδόχου ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγάλο έργο της κατασκευής της γέφυρας Χαμεζίου εμφανίζει ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων  10% ενώ το ποσοστό υλοποίησης του φτάνει το 15%. Συνολικά εκκρεμεί το 80% των εργασιών του έργου, που εξελίσσεται σε ένα ασφυκτικό καθεστώς χρονικών πιέσεων.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της κατασκευής της γέφυρας του Χαμεζίου βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης όπως και ο δρόμος της Μεσσαράς. Η ολοκλήρωση της γέφυρας Χαμεζίου είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή του Λασιθίου, καθώς πρόκειται για μια γέφυρα 840 μέτρων.
 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα στην Κρήτη, η οποία μαζί με το τμήμα του ΒΟΑΚ, εκατέρωθεν της γέφυρας, θα αλλάξει την περιοχή, καθώς και την οδική κυκλοφορία στην ανατολική Κρήτη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι συμπληρωματικές εργασίες για τη γέφυρα, όπως το παράλληλο έργο και η αποκατάσταση της πρόσβασης στο χωριό Σκοπή, με τη δημιουργία κατάλληλου κόμβου.
 
 
patris.gr