Ψηφιακό μουσείο για την ιστορία του θερμοκηπίου στην Ιεράπετρα

3:30 μ.μ. - Τρίτη, 10 Μαΐου 2022
03:05 μ.μ. - Τρί, 10/30/2022
Image: Ψηφιακό μουσείο για την ιστορία του θερμοκηπίου στην Ιεράπετρα

Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα τη Δευτέρα 16 Μαϊου στις 19.00 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου

Η δημιουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου ιστορίας θερμοκηπίου όπως αυτό, (θερμοκήπιο) αναπτύχθηκε στην πορεία των χρόνων στην Ιεράπετρα είναι στους στόχους της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας – Α.μΚ.Ε. «Ιεράπετρα 35 ος Παράλληλος». Τα στοιχεία που έχουν προκύψει ως τώρα θα παρουσιαστούν σε εσπερίδα που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ιεράπετρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19.00. Ο κ. Γιώργος Σωμαράκης, πολιτικός μηχανικός, υπεύθυνος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας – Α.μΚ.Ε. «Ιεράπετρα 35 ος Παράλληλος» μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την όλη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη. Όπως είπε μετά από έρευνα, σε συνεργασία με τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Πάνο Τζώνο και την κ. Ματούλα Σκαλτσά ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ έχουν στην διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία για την κατασκευή θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα που ξεκινά ήδη από το 1953 από Γεραπετρίτες.

Ακούστε εδώ τον κ. Σωμαράκη ο οποίος στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκε και σε μια άλλη εκδήλωση που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 14 Μάη για την ανάδειξη της Κάτω Μεράς Ιεράπετρας.

-

Η πρόσκληση για την εκδήλωση του Σαββάτου.

" Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία – Α.μΚ.Ε. «Ιεράπετρα 35 ος Παράλληλος», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύντης & Σητείας, διοργανώνει εσπερίδα, το Σάββατο 14-05-2022 και ώρα 19:00μ.μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, με θέμα:

«Ανάδειξη της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας»

Το πρόγραμμα της εσπερίδας:

19:00μ.μ. Έναρξη

19:05 – 19:30μ.μ. Χαιρετισμοί από τον κκ Κύριλλο, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης & Σητείας, τον κύριο Καλαντζάκη Θεοδόσιο, Δήμαρχο Ιεράπετρας και Εκπρόσωπο της Α.μΚ. Εταιρείας «Ιεράπετρα 35 ος Παράλληλος»

19:30 – 19:50μμ. Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Α.μΚ. Εταιρείας με τίτλο:

Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος,

Μελέτη περίπτωσης η πόλη της Ιεράπετρας

20:00 – 20:30μ.μ. Παρουσίαση της μελέτης:

Στρατηγικές ανάδειξης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας – Κάτω Μεράς

Πορίσματα ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Με βασική εισηγήτρια την κα Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής: Νεώτερη και σύγχρονη εποχή, της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πολυτεχνείου Κρήτης και τους συνεργάτες της.

20:30 – 21:30μ.μ. Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με θέμα:

Το επόμενο βήμα, για την ανάδειξη του συνόλου του Πολιτιστικού Αποθέματος της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας – Κάτω Μερά.