Ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια

9:38 π.μ. - Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Παρ, 15/38/2022
Image: Ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Σε σύνολο 213 βουλευτών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, ενώ ένταση πυροδοτήθηκε και με τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, από το βήμα της Βουλής, σχετικά με την «πολιτική μυθολογία» του αντιδικτατορικού αγώνα.  

Πριν απ' την ψηφοφορία, φοιτητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο Κεραμέως. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν και για τα σχέδια να παραδώσουν τα ακίνητα του ΑΠΘ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σε επίπεδο διοίκηση και εκλογής πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».

Σε σχετικό κάλεσμα φοιτητών και εργαζομένων, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει ακόμη πιο φανερά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά η έρευνα και η επιστήμη θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που ως «χορηγοί» θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές και προσωπικό.

tvxs.gr