Πύρινη ομιλία Μίκη Θεοδωράκη - Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα

8:32 π.μ. - Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Τετ, 02/32/2018
Image: Πύρινη ομιλία Μίκη Θεοδωράκη - Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα

Το χρονικό του μεγάλου συλλαλητηρίου

Μια πύρινη ομιλία για την Μακεδονία και την ΠΓΔΜ εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου καταγράφηκε κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» και μια ελληνική σημαία 150 τ.μ να καλύπτει την πλατεία, πολίτες από όλην την Ελλάδα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. 
 
Παρά δε την παράλληλη αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια όλα κύλησαν ομαλά, αφού η παρέμβαση της Αστυνομίας όταν ομάδες ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών πλησίαζαν επικίνδυνα ήταν άμεση. 
 
Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Έντονη ήταν και η παρουσία πολιτικών προσώπων, με την υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά από τον κόσμο να είναι θερμή. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Ελλάς-Ελλάς Αντώνης Σαμαράς».
 
Ποιοι πολιτικοί κατέβηκαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας
Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκατ. συμμετέχοντες, με την ανακοίνωση της Αστυνομίας που μιλούσε για 140.000 στο Σύνταγμα το μεσημέρι να προκαλεί αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια.
 
Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και άρχισε όπως ήταν αναμενόμενο το κονταροχτύπημα κυβέρνησης και ΝΔ μέσω επίσημων δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Αν και τα δύο κόμματα δηλώνουν ότι κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συλλαλητήριο, η κυβέρνηση χλευάζει τη ΝΔ που περίμενε εκατομμύρια διαδηλωτών και η ΝΔ διαβάζει στη συγκέντρωση απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του.
 
Η επιθετική στάση του Μαξίμου απέναντι στη ΝΔ ήταν κοινή στις κυβερνητικές δηλώσεις τόσο πριν όσο και μετά το συλλαλητήριο. Ωστόσο την ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το συλλαλητήριο είναι εμφανής και η ανακούφιση, αφού η συγκέντρωση δεν συγκέντρωσε τα εκατομμύρια κόσμου που προσδοκούσε η ΝΔ, δίνοντας και έντονη αντικυβερνητική χροιά στη διαδήλωση. 
 
Φθάνοντας στο Σύνταγμα, ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Στην εντόνως συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του που ακολούθησε σε λίγες ώρες ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης τόνισε ότι όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του δεν είναι εθνικισμός, αλλά πατριωτισμός. 
 
«Η Μακεδονία είναι, ήταν και θα είναι ελληνική» ήταν το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.
 
«Απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο Μίκης Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».
 
«Πιστεύω απόλυτα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Θεοδωράκης αφού ανέφερε ότι τα Σκόπια παραποιούν την ιστορία σημείωσε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Τότε τι μπορεί να γίνει; Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό».
 
Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις μπογιές που έριξαν χθες στο σπίτι του «για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ», όπως χαρακτηριστικά είπε και την αφιέρωσε (σ.σ. την ομιλία) στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λέγοντας ότι: «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος».
Δεν τρομοκρατείται ο Μίκης
 
Παρά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην πλατεία Συντάγματος, με συνεργάτες του να λένε χαρακτηριστικά ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έχει σήμερα ραντεβού με την ιστορία.
 
Εκτός από τον κ. Θεοδωράκη, μίλησαν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ο οποίος διάβασε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
 
Το συλλαλητήριο συντόνιζαν: Παμμακεδονικές Ενώσεις Η.Π.Α., Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης, Μακεδονικά Σωματεία Αφρικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων International Hellenic Association, Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο, Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης.
 
Την ίδια ώρα, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν ειρηνικά ενάντια στο συλλαλητήριο για την ΠΓΔΜ.
Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο
 
Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι άνθρωποι του Δήμου προσπαθούν να φέρουν και πάλι την πόλη στην κανονικότητα της.
 
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τα μεσάνυχτα
 
Απαγορευμένη περιοχή θα είναι το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς. Σύμφωνα με απόφαση της Τροχαίας Αττικής θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση από τις 22.00 του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έως τις 23:59 της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου καθώς επίσης θα υπάρξει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 06.00 έως τις 23.59 της Κυριακής στις οδούς και λεωφόρους:
 
- 28ης Οκτωβρίου – Πατησίων στο τμήμα μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Χαλκοκονδύλη στο τμήμα μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της πλατείας Κάνιγγος
 
-Σόλωνος, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Πλατεία Συντάγματος
 
- Αιόλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου
 
- Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλατείας Ομονοίας
 
- Αθηνάς, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Ερμού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
 
- Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Β. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της 
 
- Λ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Λ. Συγγρού, στο τμήμα μεταξύ των οδών Καλλιρόης και Αθ. Διάκου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Γέλωνος, στο τμήμα μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
 
- Π. Κόκκαλη, στο τμήμα μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας
 
- Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας
 
- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς μέχρι την πρώτη παράλληλο
 
- Ιπποκράτους σε όλο το μήκος της
 
- Ζαχάρωφ, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας
 
- Λ. Κηφισίας, στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
 
- Λ. Μεσογείων, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
 
- Λ. Κατεχάκη στο τμήμα μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
 
- Φειδιππίδου στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας
 
- Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
 
Όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση «τα χρονικά διαστήματα όλων των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (απαγόρευση κυκλοφορίας – στάσης και στάθμευσης), δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων.»
 
Από τις απαγορεύσεις περιορισμών εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ καθώς και τα λεωφορεία μεταφοράς συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
 
 
Πηγή: in.gr