Πως ο βραβευμένος χειρουργός του Νοσοκομείου Ιεράπετρας Γ. Βασιλειάδης βλέπει την ανάπτυξη της χειρουργικής κλινικής

11:04 π.μ. - Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Τετ, 22/04/2023
Image: Πως ο βραβευμένος χειρουργός του Νοσοκομείου Ιεράπετρας Γ. Βασιλειάδης βλέπει την ανάπτυξη της χειρουργικής κλινικής

«Θερίζει» ο καρκίνος παχέος εντέρου και θυρεοειδή αδένα στην Ιεράπετρα

Η συμμετοχή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής που έγινε στην Αθήνα από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου επισφραγίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Ιεράπετρας συμμετείχε με ομιλίες σε στρογγυλές τράπεζες των 2 Επιμελητών του τμήματος, 1 προεδρείο σε προφορικές ανακοινώσεις πεπτικού και την παρουσίαση 7 βιντεοπροβολών από χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργήθηκαν στο τμήμα μας. Μάλιστα, μία από τις εργασίες αυτές, η λαπαροσκοπική δεξιά κολεκτομή σύμφωνα με τις αρχές της CME και HVL βραβεύτηκε στα πλαίσια της τελετής λήξης ως μια άρτια εκτελεσμένη πρωτοπόρα χειρουργική επέμβαση σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο. Αυτή η διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς καθώς και ιδιαίτερη τιμή και ηθική ικανοποίηση, αφού αναγνωρίζεται το έργο μας, δηλώνει ο Χειρουργός του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την προσπάθεια που γίνεται στην κλινική και την πρωτοπόρα χειρουργική επέμβαση. Αναφορά έκανε και στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας όπως και σε άλλα, από την έλλειψη προσωπικού, τονίζοντας την αναγκαιότητα η πολιτεία, η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως είπε, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την υγεία. Πολύς λόγος για τον χάρτη υγείας που δεν έχουμε δει ακόμα. Ο Υπουργός Υγείας ήρθε στον νομό, στη Σητεία έταξε θέσεις γιατρών αλλά το τοπίο στην υγεία δεν είναι ξεκάθαρο. Διαβάζουμε ότι στα σχέδια είναι ο χάρτης υγείας, θα συγχωνευθούν κλινικές, θα συγχωνευθούν νοσοκομεία, αναλόγως των επιδημιολογικών προβλημάτων κάθε τόπου θα αναπτυχθούν κλινικές ή κέντρα που θα αντιμετωπίζουν αυτές τις παθήσεις. Αναρωτιέμαι, στο Λασίθι, στην Ιεράπετρα που έχουμε μεγάλη συχνότητα σε καρκίνο του παχέος εντέρου και θυρεοειδή αδένα, θα φτιάξουν κέντρο ενδοκρινολογικό ή παχέος εντέρου; Η κα Γκάγκα σε επίσκεψή της είχε πει ότι ξέρει πως ο χειρουργικός τομέας είναι δυνατός και θα τον αναπτύξει, είχε μιλήσει για χημειοθεραπείες και χρόνιες παθήσεις. Είμαστε μπερδεμένοι με όλα αυτά. Οπότε με όσα ακούγονται πόσο ελκυστικό είναι τελικά ένας γιατρός να έρθει στο Νοσοκομείο. Επιπλέον οι μισθοί είναι μικροί και ένας γιατρός δυσκολεύεται να έρθει με τόσα έξοδα, ενοίκιο. Ο Δήμαρχος είχε μιλήσει για οικονομικά κίνητρα αλλά δεν βλέπουμε κάποια εξέλιξη πχ επίδομα ενοικίου. Επίσης θα πρέπει οι γιατροί μετά από κάποια χρόνια να μπορούν πάρουν τα χαρτιά τους και να πάνε πχ σε άλλο νοσοκομείο. Επιπλέον ο νόμος για τα απογευματινά ιατρεία δεν έχει εφαρμοστεί. Να μπορεί δηλαδή ο γιατρός ενός δημόσιου Νοσοκομείου να έχει και ιδιωτικό ιατρείο. Ποιος Παθολόγος θα έρθει σε ένα δημόσιο περιφερειακό νοσοκομείο να παίρνει 2.000 – 2.500 ευρώ αντί να ανοίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να μπορούν να εργάζονται στο Νοσοκομείο και να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Επίσης για την Ιεράπετρα είναι απαράδεκτο να μην έχει Διοίκηση. Το αυτοδιοίκητο είναι πολύ σημαντικό. Να υπάρχει πλάνο και σχέδιο. Το Υπουργείο δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τι τελικά θα γίνει. Δεν ευνοεί να κλείσουν νοσοκομεία. Πρέπει να σκεφτούμε και το θέμα των ειδικευόμενων γιατρών, την εκπαίδευσή τους. Η δημόσια υγεία και οι δομές της είναι αναγκαία. Στη χειρουργική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας υπάρχουν γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί σε Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται. Υπάρχει κοινό όραμα και στόχος μεταξύ της χειρουργικής ομάδας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι προέκυψε αυτή η βράβευση. Για μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε τριτοβάθμιες δομές υγείας και το ότι έγινε σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία. Όμως αυτή η αγωνία και το ότι το Νοσοκομείο δεν υποστηρίζεται, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο έχουμε μόλις μια αναισθησιολόγο. Πρέπει το Υπουργείο να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς και να δώσει λύσεις στα προβλήματα, τόνισε ανάμεσα σε άλλα.