Πως θα εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες - Αναλυτικά το σχέδιο

12:49 μ.μ. - Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020
12:12 μ.μ. - Τρί, 01/49/2020
Image: Πως θα εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες - Αναλυτικά το σχέδιο

Η χώρα μας περνάει επιτέλους σε μια πιο ψηφιακή μορφή, με πολλές αλλαγές και πολλές διευκολύνσεις, τόσο στον τομέα της δημόσιας διοίκησης αλλά και στον τομέα της οικονομίας

Ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαφιρόπουλος μίλησε στην «ΕΡΤ» και εξήγησε αναλυτικά τις αλλαγές που έρχονται, και τις νέες εφαρμογές που θα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη.

Τηλεφωνικά και ψηφιακά τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Αρχικά, όταν θα φτάσει το εμβόλιο του κορονοϊού και θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός, όλα τα ραντεβού θα κλείνονται όχι μόνο τηλεφωνικά, αλλά με ακόμα 2 τρόπους:

1) Μέσω της εφαρμογής gov.gr, που θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα όταν φτάσει εκείνη η ώρα.

2) Αυτοματοποιημένα μέσω της άυλης* συνταγογράφησης, π.χ (θα έρχεται αυτόματα ένα μήνυμα και ο πολίτης θα δέχεται ή θα απορρίπτει το ραντεβού το οποίο προτείνεται)

*Την άυλη συνταγογράφηση έχουν ήδη ενεργοποιήσει πάνω από 800.000* 

Εφαρμογή «know your customer»

Σχετικά με την εφαρμογή «know your customer» ο κ. Ζαφιρόπουλος ενημέρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πιο προστατευμένα τα προσωπικά μας δεδομένα.

Η εφαρμογή θα βγει κατά πάσα πιθανότητα στον ''αέρα'' πριν τα Χριστούγεννα, και θα βοηθήσει πολύ στην επικαιροποίηση των στοιχείων μας με τις τράπεζες.

Προσωπικός ψηφιακός αριθμός

Ο νέος προσωπικός ψηφιακός αριθμός θα έρθει στην ζωή μας περίπου το 2022 μαζί με τις νέες ταυτότητες. Σήμερα είμαστε ταυτοποιημένοι με 4 διαφορετικούς αριθμούς, με αποτέλσμα πολλές φορές να γίνονται λάθη και να μην μπορούμε τα ταυτοποιηθούμε σε διάφορες υπηρεσίες. Έχουμε το ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αρ.Ταυτότητας και Αρ. Μητρώου. Το 2022 θα έχουμε πλέον έναν αριθμό, και θα ισχύσει το «μόνον άπαξ». Δηλαδή, μία φορά θα δίνει ο πολίτης μία πληροφορία στο κράτος και μετά, αυτή η πληροφορία θα συνδέεται και θα διαχέεται στα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα. Στόχος είναι να γίνονται σχεδόν τα πάντα ψηφιακά.

Τι ισχύει για το myKEPlive

Διευκρινίζουμε ότι για τους πολίτες που δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες, θα μπορούν να κάνουν τα πάντα μέσω του myKEPlive. Θα εξυπηρετούνται τηλεφωνικά ή ακόμα και με βίντεο κλήση. Όλα τα έγγραφα που χρειάζονται, θα τα παίρνουν από τα ΚΕΠ είτε με ραντεβού, είτε θα στέλνονται δωρεάν με ΕΛΤΑ κούριερ.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα myKEPlive.gr τρέχει ήδη σε πάνω 100 δήμους, και θα επεκταθεί παντού στο επόμενο διάστημα.

Εφαρμογή gov.gr και στα κινητά μας

Η εφαρμογή gov.gr που θα έρθει και στα κινητά μας τηλέφωνα θα μας λύσει τα χέρια. Συγκεκριμένα, ότι μπορεί να κάνει ο πολίτης αυτή τη στιγμή από τον υπολογιστή του, θα τα κάνει όλα πιο εύκολα και με απλό τρόπο από το κινητό του. Εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και σύνδεση με άλλες υπηρεσίες, όπως ΟΑΕΔ, taxisnet κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο θα φτάσει στα κινητά μας μέχρι το τέλος του έτους.

dikaiologitika.gr