Πύρινος εφιάλτης από 81 εστίες σε 24 ώρες - Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι, επιχείρηση σωτηρία και για ζώα

10:24 π.μ. - Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023
10:07 π.μ. - Τρί, 18/24/2023
Image: Πύρινος εφιάλτης από 81 εστίες σε 24 ώρες - Κάηκαν σπίτια, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι, επιχείρηση σωτηρία και για ζώα

Σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία

Σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, κάτοικοι απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους, δεκάδες οικισμοί εκκενώθηκαν και χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη από την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε χθες Δευτέρα 17 Ιουλίου, σε πολλαπλά μέτωπα, με τα μεγαλύτερα να εντοπίζονται σε Νέο Κουβαρά, Λαγονήσι, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Η φωτιά στον Κουβαρά έκαιγε ανεξέλεγκτη μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Το έργο της κατάσβεσης, μάλιστα, δυσχέραιναν οι άνεμοι ισχύος 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. Οι Αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Πέτα, Μελισσουργός και Ταμπουργιά. Η πυρκαγιά από την έναρξή της, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ως ύποπτος για τη φωτιά στον Κουβαρά προσήχθη ένας 32χρονος αλλοδαπός, ο οποίος ωστόσο λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του. Την προσαγωγή έκανε γνωστή ο κ. Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύρινα μέτωπα στη χώρα. Όπως είπε, υπήρξαν υποδείξεις για το συγκεκριμένο άτομο, για αυτό και οδηγήθηκε στην Αστυνομία.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον Ιππικό Όμιλο της Αναβύσσου, όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένα άλογα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά 15 άλογων, ενώ οι εργαζόμενοι του Ομίλου προσπάθησαν με πυροσβεστήρες να περιορίσουν το μέτωπο.

167 απεγκλωβισμοί!

Κατά τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση για το μέτωπο των πυρκαγιών, η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε πως στα πύρινα μέτωπα βρέθηκαν εκατοντάδες αστυνομικοί οι οποίοι προχώρησαν σε 141 απεγκλωβισμούς στον Κουβαρά και 26 στο Λουτράκι. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή μέτρων από την ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή διαρρήξεων και κλοπών.

81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Κάλυψαν 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες οι φλόγες στον Κουβαρά

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης χθες το απόγευμα κ. Αρτοποιός για την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά, «η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό».

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο να αντιμετωπίσουν 81 δασικές πυρκαγιές. Οι μεγαλύτερες ήταν σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια, καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες. Έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, για αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, για την πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά το ΓΕΕΘΑ διέθεσε προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα τέσσερα φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούσαν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχείρησαν χθες 94 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Καλλιθέας, Πευκιάς και Ειρήνης, στη συνέχεια από Άγιο Χαράλαμπο και στο τρίτο μήνυμα από Ίσθμια, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία. «Κι εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Στην πυρκαγιά επιχείρησαν 135 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Επίσης το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια επιχειρούσαν χθες 84 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

neakriti.gr