«Rally ανάγνωσης» στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας με συμμετοχή μαθητών και γονέων

12:36 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019
12:04 μ.μ. - Πέμ, 04/36/2019
Image: «Rally ανάγνωσης» στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας με συμμετοχή μαθητών και γονέων

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Στέλλα Πυθαρούλιου στον Ηχώ 99,8 με τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας Η. Νταραρά

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα υλοποιείται τη φετινή σχολική χρονιά στο 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας. Πρόκειται για το  Rally ανάγνωσης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Στέλλα Πυθαριούλιου, φιλόλογο, υπεύθυνη επιτροπής νέας γενιάς στον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Η κα Πυθαριούλιου συνοδευόμενη από τον πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του δήμου Ιεράπετρας κ. Ηλία Νταραρά φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι»  αναλύοντας το πλαίσιο του προγράμματος και τις δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο με τη συμμετοχή όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων τους. Όπως τόνισε η κα Πυθαρούλιου όπως το παιδί διδάσκεται καταρχάς από τους γονείς τον προφορικό λόγο θα πρέπει εν συνεχεία να διδαχθεί και τον γραπτό λόγο. Η λογοτεχνία, η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου έρχεται να δώσει μια σημαντική στήριξη στο κομμάτι αυτό. Η ανάγνωση ενός βιβλίου βοηθά το παιδί στη σύνταξη, το λεξιλόγιο, την έκφραση και δομή μιας έκθεσης, καλλιεργεί τον εγκέφαλό του, ανοίγει πνευματικούς ορίζοντες  και πολλά πολλά άλλα. Το ξεκίνημα γίνεται με παιδικά βιβλία και η συνέχεια έρχεται με βιβλία με πρόταση ζωής για έναν αυριανό ενεργό πολίτη, με όραμα, αξίες, για ένα πολίτη που όταν «πέφτει» μαθαίνει να σηκώνεται  και να συνεχίζει να αγωνίζεται. 
 
Η εφαρμογή του προγράμματος σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο όπως το 2ο Γυμνάσιο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί συμβάλλει στην ενσωμάτωση των παιδιών μέσα στο σχολικό περιβάλλον παράλληλα με τις γνώσεις που αποκτούν αλλά και την ανάπτυξη της συνεργατικότητας μέσα από τις όλες δράσει που πραγματοποιούνται. Σε όλο αυτό οι γονείς έχουν το δικό τους ρόλο που μπαίνουν στο παιχνίδι που καλούνται και εκείνοι να διαβάσουν βιβλία και  να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο βιβλίου. Δεν θα λείψει πάντως και η επιβράβευση τόσο παιδιών όσο και γονέων. Ένα από τα βραβεία θα είναι διήμερο  για όλη την οικογένεια σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας  και πιο συγκεκριμένα στο Porto Belissarioς προσφορά του κ. Γιώργου Βαρδάκη. Επίσης ένα μέρος των βιβλίων που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα δανειστεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας για χρήση από ασθενείς και συνοδούς.  
 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρενέβη ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φιλοκτήτης Τζαράκης ο οποίος συνεχάρη την εκπαιδευτικό, αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο και ευχαρίστησε γονείς και μαθητές για τη συνεργασία.
 
 
 
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: