Ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό

9:57 π.μ. - Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
09:09 π.μ. - Τετ, 14/57/2016
Image: Ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό

Από τον συνάδελφο δημοσιογράφο κ. Μάριο Διονέλλη

Με την ανάγνωση της επιστολής του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, η οποία θα αποφανθεί απί του προσφυγικού και του τρόπου με τον οποίο θα φιλοξενηθούν στο νησί, 2000 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.
 
Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρδάκης, Ηγουμενίδης και Θραψανιώτης, του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καθώς και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν, "αν δεν υπάρξει επίσημη κυβερνητική πρόταση για το θέμα". 
 
Οι δήμαρχοι του νησιού, θα αποφασίσουν σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες - μετανάστες στο νησί, ενώ η τροποποιημένη πρόταση Μουζάλα, για τη στέγασή τους σε σπίτια και ξενοδοχεία, βρίσκει πρόσφορο έδαφος.
 
Αναλυτικά:
 
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης είπε ότι πρόκειται για μία πρόκληση για την Κρήτη και τάχθηκε υπέρ των μικρών δομών φιλοξενίας, δηλαδή σε σπίτια και ξενοδοχεία.
 
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος ζήτησε αναλογικότητα στη διανομή των προσφύγων - μεταναστών στο νησί, κάτι το οποίο όπως είπε, πρέπει να ψηφιστεί, ενώ τάχθηκε υπέρ των οργανωμένων camp "μέτριας φιλοξενίας". 
 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας σε σπίτια και ξενοδοχεία, και εκτίμησε ότι η Κρήτη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αρκεί όμως και η Πολιτεία να τηρήσει τις δεσμέυσεις της "και όταν λέει 2.000 άτομα να το εννοεί".
 
Η εκπρόσωπος του Δημάρχου Ρεθύμνου είπε όχι σε camp φιλοξενίας, και ναι σε μικρές δομές, χαρακτήρισε διαχειρίσιμο τον αριθμό των 2.000 προσφύγων, μόνο αν υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για τη φιλοξενία τους.
 
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, εξεπέλυσε βολές εναντίον του Γιάννη Μουζάλα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η επιστολή του Υπουργού δεν απαντά σε κανένα ερώτημα των δημάρχων.
 
Η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου είπε ότι το νησί, είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει πρόσφυγες, όσους του αναλογεί.
 
Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης συμφωνεί με τη λύση της φιλοξενίας των προσφύγων σε σπίτια και ξενοδοχεία, και αν δεν υπάρξει, σε κάποιες περιοχές ενδιαφέρον, τότε να δημιουργηθούν μικρά camp. Ωστόσο χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου, ότι αν οι δήμαρχοι της Κρήτης αργήσουν να λάβουν αποφάσεις, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία οργανωμένων δομών. Ο κ. Βαρδάκης είπε ότι το ενοίκιο για σπίτι που θα διατεθεί σε πρόσφυγες θα είναι το τρέχον της αγοράς και όχι χαμηλότερο, έκανε λόγο για ήπιες κατασκευές, και μίλησε για voucher, όσον αφορά τη σίτισή τους.
 
Ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός είπε ότι στο Δήμο του υπάρχει "εξ'αρχής αρνητική προσέγγιση στη φιλοξενία προσφύγων, αλλά διαχειρίσιμη" και τάχθηκε υπέρ της επιλογής των σπιτιών και ξενοδοχείων.
 
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, ζήτησε γρήγορες διαδικασίες τονίζοντας ότι η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί, όπως κάθε περιοχή της Ελλάδας.
 
Ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης τάχθηκε υπέρ σπιτιών και ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι στα Ανώγεια φιλοξενούνται εδώ και χρόνια ανήλικοι πρόσφυγες.
 
Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε λόγο για ανάγκη ελεγχόμενης διασποράς, δηλαδή όχι μία οικογένεια σε κάθε χωριό. Παράλληλα τόνισε ότι για όσους ιδιοκτήτες αποφασίσουν να διαθέσουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες, θα καταβληθούν τα ενοίκια ενός έτους μαζεμένα.
 
Ο αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λατζανάκης μίλησε για "ασάφειες από το Υπουργείο" και είπε ότι απαιτούνται απαντήσεις αναφορικά με την ασφάλεια και την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. Παράλληλα είπε ότι στην περιοχή του δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως camp φιλοξενίας.