Rijk Zwaan: Απαραίτητη η σωστή επιλογή καλλιεργειών και υβριδίων για την αύξηση των εξαγωγών

12:20 μ.μ. - Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Πέμ, 14/20/2020
Image: Rijk Zwaan: Απαραίτητη η σωστή επιλογή καλλιεργειών και υβριδίων για την αύξηση των εξαγωγών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rijk Zwaan Χρήστος Λάβδας στον Ηχώ 99,8

Είμαστε, για πολλούς λόγους, τυχεροί που ασχολούμαστε με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ένας τομέας που δεν θα σταματήσει να υπάρχει ακόμη και σε περιόδους κρίσης όπως αυτή του κορωνοϊού δηλώνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Χρήστος Λάβδας managing director της εταιρίας Rijk Zwaan. Προσθέτει πως εν μέσω της πανδημίας πρωταρχικό μέλημα των κρατών ήταν να μην σπάσει η διατροφική αλυσίδα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων. Είναι σημαντικό επομένως μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση να σταθούμε όρθιοι στις ανάγκες της αγοράς φροντίζοντας παράλληλα να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας. Όλο αυτό που βιώνουμε είναι ένα ακόμη μάθημα για το πόσο σημαντικό είναι ο παραγωγός να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και καθαρότητας των προϊόντων, χωρίς υπολείμματα ώστε τα ντόπια προϊόντα να σταθούν στις ανάγκες των καιρών στην εσωτερική αλλά και την εξωτερική αγορά.

Από εκεί και πέρα βέβαια χρηματοοικονομικά είχαμε και αρνητικές επιδράσεις με σκαμπανεβάσματα στην αγορά κυρίως την περίοδο του Πάσχα και λίγο πριν. Πχ παραγωγοί αγγουριού ξεπάτωσαν νωρίτερα τις καλλιέργειες τους γιατί το αγγούρι έμεινε σχεδόν απούλητο. Οι τιμές σε πολλά κηπευτικά μειώθηκαν σημαντικά και υπήρξαν αγρότες που έχασαν το εισόδημά τους σε μια περίοδο αιχμής. Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους λοιπόν ο παραγωγός για να μπορέσει να συνεχίσει και να παραμείνει στο χωράφι χρειάζεται στήριξη και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό είπε ο κ. Λάβδας .

Τόνισε στη συνέχεια ότι οι παραγωγοί της Ιεράπετρας πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά το επόμενο διάστημα και ποια θα είναι η επόμενη καλλιέργεια τους. Η σκέψη τους θα πρέπει να είναι τι παράγω, να το παράξω σωστά, καθαρά με ορίζοντα την εξαγωγή. Είτε είναι τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα ή αγγούρι. Η αύξηση της εξαγωγής θα δώσει μεγαλύτερη τόνωση στην Ιεράπετρα και καλύτερη πρόσοδο για τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Rijk Zwaan .

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε ο κ. Λάβδας αναφέρθηκε στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας. Μια ίωση που έκανε την εμφάνισή αρχικά στο Ισραήλ μεταδόθηκε σε άλλες χώρες και στην Ευρώπη. Πέρυσι εντοπίστηκε κρούσμα στη χώρα μας και πρόσφατα και στην Ιεράπετρα. Οι παραγωγοί με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που θα τους συστήσουν οι γεωπόνοι σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα στο θερμοκήπιό τους. Αλλά πρωταρχικά σε προληπτικό επίπεδο θα πρέπει να προσέχουμε ποιος μπαίνει στο χωράφι μας, που πηγαίνουμε εμείς, εάν τηρούμε μέτρα προστασίας και καθαριότητας στο θερμοκήπιο γιατί η ίωση μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ως εταιρία δρουν προληπτικά για να προστατέψουν τον παραγωγό κάνουν ελέγχους σε όλα τα σπόρια, οι φάκελοι έχουν στοιχεία υγειονομικού διαβατηρίου και γίνονται έλεγχοι και από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με το επιστημονικό προσωπικό τους είναι στη διάθεση των παραγωγών για ότι χρειαστούν.