Ροδιτάκης: Το ΕΛΜΕΠΑ κοντά στους παραγωγούς της Ιεράπετρας για τους εχθρούς του θερμοκηπίου

12:21 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Πέμ, 22/21/2020
Image: Ροδιτάκης: Το ΕΛΜΕΠΑ κοντά στους παραγωγούς της Ιεράπετρας για τους εχθρούς του θερμοκηπίου

Ο εντομολόγος, καθηγητής στο ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης και αντιπρόεδρος στο ΓΕΩΤΕΕ στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Εμμ. Ροδιτάκης εντομολόγος, καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος στο ΓΕΩΤΕΕ σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές στους παραγωγούς σχετικά με τον αλευρώδη του καπνού που παρουσιάζει έξαρση σε καλλιέργειες της Ιεράπετρας.

Όπως είπε είναι ένα επιθετικό έντομο που κάτω από ορισμένες συνθήκες και σε συνδυασμό με διάφορες άλλες παραμέτρους οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με την αντιμετώπιση όσο και με περιβαλλοντικές συνθήκες , ευνοείται η επιμόλυνσή του, με τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος φύλλων της ντομάτας. Λόγω αυτών των δυο παραμέτρων έχει προκύψει η έξαρση. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν ελέγχονται. Οπότε μας ενδιαφέρει το θέμα της αντιμετώπισης. Οι μετρήσεις των τελευταίων χρόνων στην περιοχή δείχνουν μια σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση την ανθεκτικότητας σε ορισμένα εντομοκτόνα που αποσυντονίζουν τα επιτυχημένα προγράμματα αντιμετώπισης του εχθρού που είχαν καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζεται στον παραγωγό με την έξαρση του αλευρώδη. Από τη στιγμή που θα επέλθει το πρόβλημα η συμπτωματολογία θα φανεί μια εβδομάδα με 15 ημέρες αργότερα ενώ η πλήρη έξαρση στις 3 με 4 εβδομάδες μετά. Το φυτό θα είναι καχεκτικό , μη παραγωγικό και θα ξεχωρίζει από το υγιές, εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι πέρα από το θέμα της ανθεκτικότητας, τις περιβαλλοντικές συνθήκες ένας ακόμη παράγοντας είναι ότι σε βάθος πενταετίας , σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα γίνει απόσυρση αρκετών εντομοκτόνων καθώς θα φύγουν δραστικές από την αγορά. Ήδη αυτός ο παράγοντας είναι αισθητός στην καλλιέργεια της ελιάς. Σε συνεργασία με τους παραγωγούς θα πρέπει να υπάρξει μια σε βάθος αναδιάρθρωση των προγραμμάτων φυτοπροστασίας και εμείς από πλευράς είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των παραγωγών, τόνισε ο κ. Ροδιτάκης.