Ρωμαϊκό Μουσείο Κρήτης στην Ιεράπετρα;

11:52 π.μ. - Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Δευ, 11/52/2024
Image: Ρωμαϊκό Μουσείο Κρήτης στην Ιεράπετρα;

Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για θεματικό μουσείο με εκθέματα της Ρωμαϊκής Εποχής

Για τις εξελίξεις από την επίσκεψη της κ. Λίνας Μενδώνη, υπουργό πολιτισμού, αλλά και για την ιδιωτική δομή ΑΜΕΑ που έκλεισε στην Ιεράπετρα, μίλησε ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, στον Ηχώ 99,8.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με το υπουργείο πολιτισμού ήταν να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση, η οποία αφορά την αναβάθμιση της πρόσβασης στο Δικταίον Άντρον. Μέσα σε αυτήν την σύμβαση περιλαμβάνεται η τοποθέτηση τελεφερίκ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η ανάπλαση της πλατείας Ευρώπης καθώς και η εγκατάσταση του κατάλληλου φωτισμού μέσα στο σπήλαιο. Το κόστος για όλα αυτά ανέρχεται στα 17 εκατ. και το έργο βρίσκεται στο ταμείο ανάκαμψης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός από το σπήλαιο το οποίο θα αναβαθμιστεί πλήρως, θα αναβαθμιστεί και η ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου μαζί του. Θα ενισχυθεί η δυναμική της επισκεψιμότητας ενός ορεινού χώρου με αυτόν τον τρόπο. Ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος σε επισκεψιμότητα είναι η Κνωσσός και μετά ακολουθεί το Δικταίον Άντρον και η Σπιναλόγκα. Ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό πως θα χρησιμοποιήσει την ευελιξία που δίνει η αναπτυξιακή εταιρεία Δαίδαλος ώστε να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι μελέτες για τα προβλεπόμενα έργα και να μην απενταχθούν από το ταμείο ανάκαμψης. Επιπλέον, το σπήλαιο πρέπει να έχει την αίγλη που του αρμόζει και να αποτελέσει ένα κόσμημα για την περιοχή.

Σχετικά με ερώτηση που τέθηκε για το πάγιο αίτημα της Ιεράπετρας για την δημιουργία ενός μουσείου στην Ιεράπετρα, ο ίδιος απάντησε πως αποτελεί θετικό στοιχείο το ότι μπορεί να διαχειριστεί η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου την μελέτη. Ωστόσο το ζητούμενο είναι η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου. Εκτός των άλλων, υπάρχει η σκέψη να εστιάσει η Ιεράπετρα μόνο σε εκθέματα της Ρωμαϊκής Εποχής καθώς τα εκθέματα αυτά δεν έχουν πάρει την θέση που τους αρμόζει. Όμως αυτό που δίνει το «πράσινο φως» για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου δεν είναι άλλο από το υπουργείο πολιτισμού. Το ζητούμενο είναι να διαφυλαχτεί ο πολιτισμός της πόλης, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε πως εντός ολίγων ημερών θα γίνει και η αυτοψία του ρωμαϊκού θεάτρου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η συνέχεια των ανασκαφών από την Αντιπεριφέρεια. Ακόμη, στόχος είναι να αναδειχθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά με την συνεργασία της UNESCO.

Σε ερώτηση σχετικά με την ιδιωτική δομή ΑΜΕΑ, η οποία έβαλε «λουκέτο» πριν λίγες μέρες, ο ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστηρίου σήμερα ή τις επόμενες μέρες. Συνεχίζοντας ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως υπάρχει μια δυσκολία με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ως προς την μετάβαση των ωφελούμενων σε μια άλλη δομή. «Εμείς από την μεριά μας τους δώσαμε τις επιλογές που μπορούν να αξιοποιήσουν αλλά το ζητούμενο είναι η τεράστια γραφειοκρατία. Πρέπει να δεσμευτούμε να έχουν όλα αυτά τα άτομα ένα ποιοτικότερο παρόν.»

* εξωτερική φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη της κας Λίνας Μενδώνη στην Ιεράπετρα