Σ. Φάμελλος: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες - Ανεπάρκειες ή σκοπιμότητες;

3:03 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021
03:03 μ.μ. - Δευ, 01/03/2021
Image: Σ. Φάμελλος: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες - Ανεπάρκειες ή σκοπιμότητες;

Ο Σωκράτης Φάμελλος, π. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί μια σχεδιασμένη προσπάθεια να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάστε σκύλοι αλέστε..» στην ελληνική ύπαιθρο.

Η χαριστική βολή στα δάση είναι η ακύρωση των δασικών χαρτών με το ν.4685/20, επιλέγει να αναμορφώσει όλους τους δασικούς χάρτες, ακόμα και τους κυρωμένους για τους οποίους δεν υπήρχαν αντιρρήσεις, αγνοώντας προηγούμενους νόμους.

Η Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στο 55% της έκτασης της αναρτημένους, και στο 44% κυρωμένους δασικούς χάρτες ενώ το υπόλοιπο 45% έτοιμους χάρτες για ανάρτηση.

45 χρόνια μετά τη συνταγματική υποχρέωση δασολογίου, η ΝΔ μας φέρνει ξανά στο μηδέν, ναρκοθετώντας και το κτηματολόγιο με αποτελέσματα την δημιουργία του «μπάχαλου» που παρατηρείται στις τελευταίες αναρτήσεις χαρτών που αφορούν και την Κρήτη.

Τελικά οι δασικοί χάρτες παραπέμπονται στις καλένδες, η ελληνική ύπαιθρος μένει χωρίς ένα εργαλείο ανάπτυξης και κράτος δικαίου.

Χωρίς κυρωμένους χάρτες δεν προχωράνε ούτε οι υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Μετά τις περιοχές Νatura 2002, ο κ. Χατζηδάκης έβαλε στο στόχαστρο και τα δάση.

Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών, διορθώσεις, αναμόρφωση των δασικών χαρτών, παράταση των ημερομηνιών ενστάσεων, παίρνοντας υπόψιν της τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία.