Σ. Χατζάκης :Απαιτείται άμεσα ο έλεγχος στατικής επάρκειας όλων Σχολικών κτιρίων

1:10 μ.μ. - Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
01:09 μ.μ. - Πέμ, 24/10/2020
Image: Σ. Χατζάκης :Απαιτείται άμεσα ο έλεγχος στατικής επάρκειας όλων Σχολικών κτιρίων

Ο Σταύρος Χατζάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» στον ΗΧΩ

Για την πορεία της πανδημίας του Covid 19 με αναφορές σε τοπικό επίπεδο αλλά και για τη χρήση μάσκας στα σχολεία μιλά στον Ηχώ 99,8 ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Σταύρος Χατζάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξή « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Σε επίπεδο νομού, όπως είπε, τα ποσοστά των κρουσμάτων είναι μειωμένα συγκριτικά με άλλους νομούς του νησιού.    Ως Κρήτη ωστόσο είμαστε μέσα στην πρώτη  δεκάδα. Η Ιεράπετρα τήρησε τα μέτρα, τα κατάφερε, οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ως προς τις μάσκες ανέφερε ότι είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο που έχει εφαρμοστεί όπως και ο κατ΄ οίκον περιορισμός για την αντιμετώπιση και άλλων πανδημιών στο πρόσφατο παρελθόν.

Είναι ένας τρόπος να φρενάρουμε την πανδημία, να σταματήσουμε τη διασπορά σύμφωνα  και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι δυο βασικές πύλες εισόδου του ιού, μύτη και στόμα, προστατεύονται σημαντικά με τη μάσκα.  Έχει επίσης μεγάλη σημασία η σωστή χρήση της. Τον ιό τον μαθαίνουμε ακόμα, οι έρευνες για τη συλλογή στοιχείων  συνεχίζονται όπως και  για τα εμβόλια και τα φάρμακα,  εξήγησε ο γιατρός. Δίνοντας στη συνέχεια τη δική του απάντηση για όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Σε ότι αφορά τους καρδιοπαθείς είπε ότι η περιοχή εμπειρικά στατιστικά φαίνεται ότι έχει περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με άλλες στην υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το βάρος, η διατροφή  είναι παράγοντες που μας θέτουν σε υψηλά επίπεδα. Δυστυχώς λόγω lockdown πολλοί φοβόντουσαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο μήπως κολλήσουν και αυτό έφερε ως συνέπεια αρκετούς ασθενείς με  εμφράγματα σε τελικό στάδιο. Οποιοσδήποτε καρδιολογικός ασθενής δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την προσέλευσή του στο νοσοκομείο όπου λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και έγκαιρα θα πρέπει να το επισκέπτεται.  Συστήνεται δε στους υγιείς ένας τακτικός καρδιολογικός έλεγχος γιατί η πρόληψη είναι σημαντική.

Τέλος με την ιδιότητά του και ως δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στο θέμα του νερού στον δήμο Ιεράπετρας λέγοντας ότι τα στοιχεία από τις  αναλύσεις που γίνονται  δεν είναι ικανοποιητικά αφού έχουν βρεθεί κολοβακτηρίδια,  μικρόβια από κόπρανα ζώων  κλπ.  Δεν κινδυνολογούμε αλλά όταν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία πχ στην πηγή στα Σχινοκάψαλα δεν μπορούμε να αγοράζουμε το νερό αυτό και να το φέρνουμε στο δίκτυο της  Ιεράπετρας. Όταν το νερό  της Ιεράπετρας σύμφωνα με τις αναλύσεις από  σημεία μέτρησης δεν περιέχει τέτοια στοιχεία,  είναι  δηλαδή καθαρό και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις.

Ακόμη έκανε αναφορά στο θέμα της στατικότητας των σχολικών κτιρίων με αφορμή και τους σεισμούς που εκδηλώνονται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να γίνουν έλεγχοι.ΑπάντησηΠροώθηση