Σαρρής: Ελπίδες για διαγνωστικό τεστ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ

12:16 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
12:03 μ.μ. - Δευ, 30/16/2020
Image: Σαρρής: Ελπίδες για διαγνωστικό τεστ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα μετά τα νέα κρούσματα δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού με αναφορά σε Ιταλία, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής.

Ιδιαίτερα στάθηκε στις εξελίξεις από την Κίνα λέγοντας πως το βλέμμα των επιδημιολόγων είναι το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στην Κίνα και ειδικότερα στην Ουχαν μετά τη λήξη της καραντίνας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν νέα κρούσματα και αυτό από μια άποψη είναι λογικό μιας και δεν έχουν αναπτύξει όλοι οι κάτοικοι αντισώματα. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση εκεί έχει και επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, σημείωσε.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας ο κ. Σαρρής είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες γιατί περιμένουμε την κορύφωση της πανδημίας. Σημαντικός δείκτης για την εξέλιξη είναι το πόσοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι αριθμοί για τα κρούσματα είναι πλασματικοί καθώς μπορεί κάποιος να είναι φορέας και να μην έχει συμπτώματα και άλλος να έχει ήπια συμπτώματα και είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό και δεν τους έχουν γίνει τεστ. Για να έχουμε μια καλή εξέλιξη θα πρέπει να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση «Μένοντας Σπίτι», τόνισε .

Σχολίασε την λανθασμένη στάση του πολίτη που ενώ είχε κορωνοϊό δεν έλαβε μέτρα όπως αυτά προτείνονται από τους ειδικούς επιστήμονες, δεν έμεινε σε καραντίνα και έθεσε σε κίνδυνο τους κατοίκους της Ικαρίας. Η προσωπική ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τεράστια. Σε αντίθεση με το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Νομό Λασιθίου όπου η ασθενής τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό και πριν κάνει το τεστ οπότε είχε συμπτώματα και μετά το τεστ που βρέθηκε θετικό, είπε ο κ. Σαρρής.

Κλείνοντας ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με ερευνητές από το ΙΤΕ είναι κοντά στη δημιουργία διαγνωστικού τεστ, γρήγορου και πιο οικονομικού, όμως σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Σαρρή: