Σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών

11:30 π.μ. - Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021
11:08 π.μ. - Κυρ, 29/30/2021
Image: Σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συμφωνία Πρεσπών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ τιμήθηκαν με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Με αυτή την συμφωνία βάζουμε ένα τέλος σε μια διαφωνία και μια μακροχρόνια διαφορά που ύψωσε ένα τείχος, κάνοντας τις γειτονικές μας σχέσεις δύσκολες» σημείωσε ο Ζ. Ζάεφ.

Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην πρωτοβουλία Plant for the Planet για τη δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη Γερμανία με τον Ζόραν Ζάεφ για την τελετή απονομής του βραβείου. «Στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να ριζώσει βαθειά στις συνειδήσεις των λαών μας και στις σχέσεις των χωρών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή ανάληψης του βραβείου Βεστφαλίας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε ένα νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο όραμα, ως μοντέλο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών με προστασία των εθνικών συμφερόντων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της Συμφωνίας σημείωσε: «Θέλαμε μια Συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες». Περιγράφοντας την διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Με αυτή την συμφωνία βάζουμε ένα τέλος σε μια διαφωνία και μια μακροχρόνια διαφορά που ύψωσε ένα τείχος, κάνοντας τις γειτονικές μας σχέσεις δύσκολες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ζ. Ζάεφ.

The press Project