Σε Αμερικανούς η επίβλεψη του αεροδρομίου Καστελίου - Αντιδράσεις για τις απαλλοτριώσεις

9:03 π.μ. - Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Κυρ, 04/03/2018
Image: Σε Αμερικανούς η επίβλεψη του αεροδρομίου Καστελίου - Αντιδράσεις για τις απαλλοτριώσεις

Η αμερικανική «Hill International N.V. - Hill International Engineering Consultancy LLC», είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής

Ένας από τους τέσσερις ισχυρούς «παίχτες», η αμερικανική «Hill International N.V. - Hill International Engineering Consultancy LLC», είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου.
 
Σύμφωνα με το ekriti.gr για το έργο αυτό, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερις δυνατοί «παίχτες» που «κονταροχτυπηθήκαν», διεκδικώντας το έργο (που έχει ως γνωστόν η ελληνική ΤΕΡΝΑ και η ινδική GMR).
 
Η απόφαση για την ανάθεση της επίβλεψης του κολοσσιαίου έργου, στη συγκεκριμένη Κοινοπραξία, αποτελεί εγγύηση για την ορθή υλοποίηση του σχεδιασμού. Για όσους γνωρίζουν η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία είναι ένας Οργανισμός, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα, με μεγάλη επιφάνεια και φυσικά αξιοπιστία. Η έδρα της βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ενώ έχει τα τελευταία χρόνια γραφεία και στην Αθήνα.
 
Μετά από την απόφαση αυτή που πάρθηκε και την επικύρωση του διαγωνισμού, η σύμβαση παραχώρησης θα πάει το όλο σχέδιο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.
 
Από εκεί θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση, ώστε έπειτα από την επικύρωση της να ξεκινήσει ο ανάδοχος τον κύκλο εργασιών, με στόχο να παραδώσει το έργο σε 60 μήνες!
 
Είναι πιθανόν, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα και καθυστερήσεις, μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο να μπούμε σε φάση υλοποίησης του νέο αερολιμένα.
 
Εκτός απροόπτου λοιπόν μέσα σε λίγους μήνες θα έχουμε την πολυπόθητη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για το Καστέλι, το οποίο θα πρέπει να έχει παραδοθεί προς χρήση το 2023.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες εταιρείες- Κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το έργο ήταν οι:   
-Γερμανική-νοτιοκορεατική «Obermeyer Planen+Beraten GmbH - Yooshin Engineering Corporation»
-Βρετανική «AECOM Limited - AECOM Infrastructure & Environment UK Limited»
-Ιταλο-ισπανικη «Società Per Azzioni Esercizi Aeroportuali S.E.A. - Prointec S.A.U.»
 
Οργή για τις απαλλοτριώσεις
 
Την ίδια ώρα εξελίξεις έχουμε και στο μέτωπο των απαλλοτριώσεων! Τη στιγμή των ανακοινώσεων για την αμερικανική Κοινοπραξία, κάτοικοι της περιοχής του Καστελίου, εξέδωσαν ανακοινωση, μέσα από την οποία τονίζεται πως απόφαση τους είναι να μην «παραδώσουν τη γη, για την οποία μόχθησαν και αγωνίστηκαν να μας παραδώσουν οι πρόγονοι μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε με κανένα τρόπο να καταλήξουμε ακτήμονες και άνεργοι. Δεν θα αφήσουμε να παιχτεί πάνω στις δικές μας πλάτες οποιοδήποτε παιχνίδι πολιτικών, οικονομικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων!».
 
Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοινωσης τονίζουν πως: «Ως εκπρόσωποι των κατοίκων και ιδιοκτητών, της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού και Ρουσοχωρίων Δήμου Μινώα Πεδιάδος που εισφέρουμε τα 6.250 από τα συνολικά 6.890 στρέμματα, ήτοι το 91% της απαλλοτρίωσης που απαιτείται ,για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου, μιας Γής πεδινής, εντατικά καλλιεργημένης και εύφορης. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να καταλήγουν ακτήμονες και άνεργοι, ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων η καλλιέργεια λόγω μεγέθους της εναπομένουσας γης είναι μη βιώσιμη και ανεπαρκής για ένα στοιχειώδες εισόδημα. Ταυτόχρονα δε, επιβαρυνόμαστε λόγω θέσης , με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου, όπως αέριοι ρύποι, ηχορύπανση, κ.λ.π»
 
Και καταλήγουν λέγοντας πως απαιτούν:
  
«1. Την άμεση απόσυρση των δικογράφων και την ματαίωση του δικαστηρίου στις 17-4-2018.
2. Το σταμάτημα των άμεσων και έμμεσων πιέσεων προς τους δικαστές, προκειμένου να εκδοθούν χαμηλές τιμές και όχι δίκαιες ανάλογες της αξίας της Γης μας και του αναγκαστικού χαρακτήρα της απαλλοτρίωσης.
Οι αρμόδιες αρχές Κυβέρνηση, Κόμματα, Περιφέρεια και Δήμος να πάρουν ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΣΗ και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω είτε από την δικαιοσύνη, είτε από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών»
 
Δείτε αναλυτικά την απόφαση-ανακοινωση την οποία υπογράφουν οι:
 
1. Τοπική Κοινότητα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, Δήμου Μινώα Πεδιάδος
 
2. Τοπική Κοινότητα ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ, Δήμου Μινώα Πεδιάδος
 
3. Αγροτικο Συνεταιρισμο Ελαιοπαραγωγών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ .
 
4. Πολιτιστικο Συλλογο Μουχτάρου, με έδρα τον Ευαγγελισμό .
 
5. Πολιτιστικο Συλλογο ΡΟΥΣΣΟΧΩΡΙΩΝ
 
6. Το Σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος κατοίκων και ιδιοκτητών  περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος – Ο ΚΥΠΕΡΑΣ»