Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Ιεράπετρας

11:54 π.μ. - Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021
11:06 π.μ. - Παρ, 04/54/2021
Image: Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Ιεράπετρας

Τι δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ρουμελιωτάκη

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ιεράπετρας αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και την οικονομική επιβάρυνση ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη. Όπως τονίζει, δεν κάνουμε σωστή ανακύκλωση. Πρέπει τα απορρίμματα που ρίχνουμε στους μπλε κάδους να είναι μόνο τα ανακυκλώσιμα. Δεν βάζουμε ότι να ΄ναι, σημείωσε.

Πράσινο Σημείο

Κατόπιν στάθηκε στο "πράσινο σημείο¨που όπως είπε, είναι ένας χώρος οργανωμένος με σύγχρονα μηχανήματα και κοντέινερ που θα δέχονται, χαρτί, πλαστικά και ογκώδη αντικείμενα, έπιπλα, στρώματα κλπ. Έχει γίνει μια ώριμη μελέτη και η προσπάθεια είναι σε καλό δρόμο. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί το " πράσινο σημείο" είναι κοντά στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ όπου θα γίνει και η μονάδα βιοαποβλήτων.

66 νέους πράσινους κάδος θα προμηθευτεί η υπηρεσία

Για την προμήθεια πράσινων κάδων για τα αστικά απορρίμματα είπε πως κάθε χρόνο γίνεται προμήθεια νέων, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους. Φέτος θα γίνει προμήθεια 66 κάδων, αριθμός μικρότερος σε σχέση με αυτό που θα επιθυμούσαν. Οι υφιστάμενοι κάδοι προγραμματίζεται να πλυθούν εφόσον υπάρχει προσωπικό καθώς η υπηρεσία έχει μείνει μόνο με το μόνιμο προσωπικό καθώς η σύμβαση των εργαζόμενων με τα 8μηνα έχει λήξει. Στους στόχους πάντως είναι να γίνεται ένα επιπλέον δρομολόγια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ξενοδοχεία και για αυτό θα κινηθούν ενέργειες πρόσληψης 3 ατόμων.

Φυτικά Υπολείμματα

Σχετικά με τα φυτικά υπολείμματα ανέφερε οτι αυτές τις ημέρες καθαρίζουν σημεία στην περιοχή του Στόμιου και η κατάσταση είναι απογοητευτική με υπολείμματα, αποκάθαρα και νάιλον να είναι γύρω από τα θερμοκήπια. Τις επόμενες ημέρες μετά από συνεργασία με τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο, τη δημοτική αστυνομία και κλιμάκιο της πυροσβεστικής θα κληθούν οι αγρότες να καθαρίσουν τους χώρους γύρω από τα θερμοκήπια. Θύμισε οτι υπαρχουν δυο αδειοδοτημένοι χώροι που μπορούν να μεταφέρουν τα υπολείμματά τους εκεί.

Τέλος έκανε εκτενή αναφορά στη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου, τον περιφερειακό σχεδιασμό και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης , σημειώνοντας πως εαν είχαμε έναν ΧΥΤΑ στην Ιεράπετρα θα ήταν η κατάσταση αλλιώς μιας και τώρα μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας και το κόστος είναι υψηλό.