Σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές - Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση πολίτη

8:49 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018
08:07 μ.μ. - Δευ, 30/49/2018
Image: Σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές - Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση πολίτη

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική την περασμένη Δευτέρα

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική την περασμένη Δευτέρα, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με την εισαγγελέα πρωτοδικών να έχει αναλάβει την έρευνα. Την ίδια ώρα, κατατέθηκε τη Δευτέρα η πρώτη μήνυση από πολίτη, για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».
 
Την πόρτα του εισαγγελέα θα περάσει την Τρίτη ο δήμαρχος του Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, για να καταθέσει στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τα αίτια των πυρκαγιών της Αττικής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, έχει ήδη ξεκινήσει τις εξετάσεις μαρτύρων, ενώ σήμερα αναμένεται να κληθεί και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς.
 
Σημειώνεται ακόμη πως η εισαγγελέας έχει ορίσει ανεξάρτητο πραγματογνώμονα Πυραγό, ενώ έχει ζητήσει την άμεση ολοκλήρωση της αυτοψίας από την Πυροσβεστική.
 
Μήνυση για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως»
 
Την ίδια ώρα, γεγονός πρέπει να θεωρείται η πρώτη μήνυση από πολίτη για την πυρκαγιά, καθώς σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών, Αντώνιου Λιόγα.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη μήνυση κατέθεσε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Σταμάτης, καλώντας να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη μήνυση που κατέθεσε ο Π. Σταμάτης στρέφεται κατά παντός υπευθύνου:
 
Αρμοδίου υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, αιρετών των δήμων, στα διοικητικά όρια των οποίων έλαβαν χώρα οι «φονικές» πυρκαγιές την 23η Ιουλίου 2018.
Συμμετόχου και εμπλεκομένου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού και
κάθε άλλου προσώπου, ως προς το οποίο προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.
 
Παράλληλα, ο μηνυτής φέρεται να ζητάει να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί οι αξιόποινες πράξεις, αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, κακουργηματικού χαρακτήρα και εξαιρετικής φύσης:
 
Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.
Πυρκαγιά, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή.
Έκθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή
Παραβίαση οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άλλους ανθρώπους.
Παράβαση καθήκοντος.
 
Ακόμη, στην αναφορά αναφέρεται πως «κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί, Ν. Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστειλαν μαζικά e-mail, στους πολίτες τους, που ήξεραν ότι είτε κατοικούσαν, είτε παραθέριζαν στην περιοχή προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα».
 
«Οι παιδικές και στρατιωτικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά από το πέρασμα της πυρκαγιάς) εκκενώθηκαν άμεσα, με τα εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλείς τοποθεσίες και στη συνέχεια στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και παρελήφθησαν από τους γονείς τους» αναφέρει μεταξύ άλλων ο μηνυτής.
 
 
 
thepressproject.gr